Mobilt internet, bredbånd og fiberbredbånd?

Hvad er egentlig forskellen på mobilt bredbånd, almindeligt bredbånd og fiberbredbånd? Læs med her og bliv klogere på, hvorfor kun én internetteknologi er helt din egen.

Der er 3 primære muligheder for at få bredbånd til erhverv i dag; Bredbånd via kobberkabler, mobilt bredbånd og fiberbredbånd. Men hvad er forskellen egentlig på de tre teknologier? 

Af de tre bredbåndsteknologier leverer fiberbredbånd den hurtigste og mest stabile internetløsning til din virksomhed. Se videoen eller læs artiklen herunder.

Hvilket internet kan jeg få? Der er forskel på bredbånd og den internethastighed, de leverer.
Der er forskel på bredbånd
Når du skal vælge internetløsning til din virksomhed, skal du overveje hvilken teknologi, der bedst dækker jeres behov.

Fiberbredbånd - internet med lysets hastighed

Fiberbredbånd er den hurtigste og mest stabile bredbåndsteknologi. Med fiberbredbånd leveres internetsignalet via optiske fiberkabler (lyslederkabler) ud til den enkelte bruger. Fordi signalet transporteres via lys, er potentialet for høje hastigheder enormt. Lys bevæger sig væsentlig hurtigere end strøm gør og derved får man en hurtigere afvikling af trafikken.

Fibernettet giver din virksomhed en direkte forbindelse med en enorm kapacitet. Andre samtidige brugere (uden for virksomheden/husstanden) påvirker ikke hastigheden eller stabiliteten af internettet, da du har en direkte forbindelse ind i virksomheden.
 
Fibernet er ydermere kendetegnet ved at være symmetrisk bredbånd, hvilket betyder, at upload- og downloadhastigheden er ens.
 
Det er kun med fibernet, at din virksomhed kan få en internetløsning med garanteret hastighed. Kombinationen af et hurtigt signal og en direkte forbindelse, som ikke deles med andre, betyder, at du altid får den hastighed du betaler for.

 

Mobilt bredbånd – 4G - og i fremtiden 5G

4G – og i fremtiden 5G – er mobilt bredbånd, hvor internetsignalet leveres via luftbølger, som udsendes fra en antennemast. 

Som videreudvikling af det velkendte 4G netværk, kommer det mobile 5G netværk til at søge stabiliteten og hastigheden. Det skyldes primært, at 5G opererer på andre frekvenser end 4G.   

Hastigheden og stabiliteten af det mobile bredbånd - uanset om vi taler om 4G eller 5G - afhænger dog i høj grad af, hvor tæt din virksomhed ligger på den nærmeste antennemast og hvor mange virksomheder og husstande, der deles om netop den mast.

Når der er mange på samme mast, nedsættes hastigheden for alle brugere. I de travle timer vil du derfor godt kunne opleve, at hastigheden er lavere, end den din virksomhed reelt betaler for.

Det er fortsat uvist, hvornår og hvordan udrulning af den antenneinfrastruktur, som 5G netværket er afhængig af, påbegyndes. Ifølge teleekspert Torben Rune fra virksomheden Netplan, vil 5G i de første mange år kun være tilgængeligt i områder med 4G. 

 

Et godt supplement

Har din virksomhed brug for transportabel internet til f.eks. kørende sælgere, så er mobilt bredbånd et godt supplement til virksomhedens faste internetforbindelse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der med mobilt bredbånd er et maksimalt antal gigabyte (GB) dataforbrug om måneden. Når forbruget overskrides, nedsættes hastigheden markant. Antallet af GB afhænger naturligvis af abonnement, men ønsker din virksomhed hurtigt og ubegrænset internet, så er mobilt bredbånd ikke den rette løsning.

 

>> Læs også: 6 tips til hurtigere trådløst netværk i din virksomhed

Ny internetløsning? Så bør du overveje følgende
1
Cloud
I hvor stort omfang arbejder din virksomhed med cloud-baserede løsninger? Fx. mail, regnskab m.m.
2
Datafiler
Hvor store datafiler overfører din virksomhed til og modtager fra samarbejdspartnere?
3
Brugere
Skal det være muligt for mange i virksomheden at være online samtidig?
4
Sårbarhed
Hvor kritisk det er for din virksomhed, hvis der er risiko for nedbrud, eller forsinkelse af data.

Bredbånd via kobber er et delt netværk

Almindeligt bredbånd til erhverv leveres via telefonstikket på kobberkabler. Bredbånd via kobberkabler er den mest udbredte form for bredbånd i Danmark.  

Bredbånd via kobberkabler er en støjfølsom teknologi, hvilket betyder, at afstanden mellem brugeren og centralen har betydning for hastigheden. Der er stadig steder i Danmark, hvor den almindelige bredbåndsforbindelse er dårligere end andre.

Bredbånd via kobberkabler er kendetegnet ved, at det er et delt netværk. Det vil sige, at din virksomheds internetforbindelse leveres på de samme kabler, som forbindelserne til andre virksomheder eller beboere i området. Hvor mange brugere der er på de samme kabler, har betydning for den oplevede hastighed i din virksomhed.

På delte netværk vil du derfor opleve, at der vil være dage og timer, hvor virksomhedens bredbånd er langsommere end andre tidspunkter.

Et andet kendetegn ved bredbånd via kobberkabler er asymmetriske hastigheder, fx. 100/30 Mbit/s. Det betyder, at hastigheden på at sende og modtage filer ikke er ens.

EWII fiberbredbånd til erhverv, her frisørsalon.
Kundecase: Hårværk fik fiberbredbånd anbefalet
Frisørsalonen Hårværk i Fredericia har fået fiberbredbånd fra EWII anbefalet af kollegaer i branchen. Fiberbredbånd løser virksomhedens behov for et stabilt netværk.
Til top