Patientkuffert er med til at redde liv

Asta Müller har KOL og må kæmpe for at få luft. Uden patientkufferten ville en forværring af hendes helbredstilstand måske først blive opdaget, når hun kollapser.

65-årige Asta Müller er meget begejstret for en patientkuffert, hvor hun er i direkte kontakt med lungemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital fra sit hjem: 
"Kufferten er med til at redde liv, vil jeg kalde det. Min lungekapacitet faldt og gik fra 32 til 27, 24, 21 og 20 %. Jeg ville ikke have opdaget, hvor dårlig jeg var, hvis ikke jeg havde kufferten."

En forværring af tilstanden kunne ende med et kollaps, hvor hendes krop ville falde sammen og i bedste fald en tur i ambulancen til sygehuset med fuld udrykning.

Måling via kuffert
Sygehuset fik kufferten installeret hjemme hos Asta Müller, der for nylig var indlagt akut pga. lungebetændelse og influenza. Kufferten giver hende tryghed og sparer hende for flere indlæggelsesdage på sygehuset. For fem år siden fik hun diagnosen KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom efter vejrtrækningsproblemer. Asta Müller måler selv iltning i blodet og pulsen, men pusteprøven kan kun foretages via kufferten. Skærmen i kufferten forbinder hende fra hjemmet og ind til en sygeplejerske på sygehusets lungemedicinske afdeling, så de kan se hinanden og tale sammen på en sikker, krypteret linje. "Hvis jeg ikke havde kufferten, ville jeg ikke vide, at jeg skulle skynde mig til lægen og få medicin", fortæller Asta Müller.

Kufferten er med til at redde liv, vil jeg kalde det. Min lungekapacitet faldt og gik fra 32 til 27, 24, 21 og 20 %. Jeg ville ikke have opdaget, hvor dårlig jeg var, hvis ikke jeg havde kufferten.

Meget let at betjene kuffert
Lægen ordinerer ekstra vanddrivende piller og binyrebark hormon for at hjælpe kroppen af med vand i lungerne. Hun er så glad for den hjælp, hun får:
"Kufferten er meget let at betjene. Jeg synes virkelig ikke, at den kan være bedre. Der er ikke noget negativt at sige om den, siger Asta Müller og fortsætter: - Jeg får svar på de spørgsmål, som jeg er i tvivl om. Jeg får vist, hvordan jeg skal bruge hjælpemidler og medicin, så jeg får mest gavn af dem. Det er jo noget andet end at tale sammen i telefonen. Hvis jeg i løbet af dagen tænker på noget, jeg skal tale med sygeplejersken om, får jeg svar med det samme. F.eks. har jeg normalt kolde ben, og nu koger de. Det taler jeg med hende om og bliver straks sendt til læge pga. vand i kroppen."


Fakta om patientkufferten:

  • Sygehuset bestiller kufferten til opsætning i hjemmet.
  • Hvis der ikke er internetadgang i huset, sørger en mobilløsning for forbindelse.
  • Kufferten testes med opkald til sygehus.
  • Patienten instrueres i brug af kufferten.
  • Designet er tilpasset KOL-patienter, som ofte har kolde fingre
  • Kufferten er hos patienten i 7-11 dage efter udskrivelse.
  • Over 3.000 patienter har haft gavn af kufferten.
EWII Telecare har kontor i Odense
Kontakt
EWII Telecare
Emil Neckelmanns Vej 15 A&B, 5220 Odense SØ
Til top