Vi skal have flere elbiler og varmepumper

Men der mangler en plan for, hvordan elnettet skal udbygges.

Bragt i Politikken Klimamonitor 9. september 2020

Der er gang i salget af el-biler. Det slår – ifølge De Danske Bilimportører – konsekvent rekord hver måned, senest med 1.015 nyregistrerede el-biler i august måned. Det er 199,4 procent flere end august 2019.

Det er strålende nyheder.

Der bliver også installeret flere varmepumper i dag end tidligere. Der er i dag cirka 80.000 oliefyr og 400.000 gasfyr i de danske hjem, og de er i stor stil i gang med at blive erstattet af varmepumper, der er både bæredygtige og miljørigtige.

Det er også strålende.

Og politisk har vi sjældent set mere handling, end vi ser lige nu. Der er et Klimaråd, der kommer med anbefalinger. Der er en elbilkommission. Der bliver afsat pulje efter pulje til diverse gode, grønne formål, og selv ministeriet for området har sat ’klima’ først i sit navn for at understrege vigtigheden. Strålende.

Der er, med andre ord, rigtig mange glædelige initiativer i gang på det grønne område.

Men der mangler en overordnet plan for, hvordan vores infrastruktur skal understøtte de mange tiltag og initiativer? Den ene dag taler vi om elbiler og den næste taler vi om varmepumper. Hvor er den samlede plan?

Problemet er helt konkret:

Tager vi de populære el-biler, så skal de bruge ladestandere fordelt med rund hånd i landskabet, nøjagtigt som dieselbiler skal bruge tankstationer. Forskellen er imidlertid, at det ikke er selve ladestanderen, der skal levere varen, så bilen kan køre igen: Det er det el-net, der ligger under ladestanderen.

Elnettet skal kunne håndtere den øgede belastning, og derfor skal der lægges en plan for, hvordan elnettet skal udbygges for at understøtte det ladestander-netværk, der logisk må følge med de flotte salgstal for elbilerne. Men det er ikke nok med en enkelt plan for lige den problemstilling.

For ovre i en anden afdeling af den grønne omstilling står vi med præcis samme problem med den (positive!) stigende interesse for de bæredygtige varmepumper: Varmepumper er elektriske og trækker meget elektricitet ud af nettet på en gang.

Det skal det naturligvis også kunne holde til, og derfor skal der lægges en plan.