Hvor godt er dit vand beskyttet?

Drikkevand af høj kvalitet er en selvfølge for mange.

Danske vandværker og vandselskaber er underlagt særlige miljøkrav, som skal sikre, at danskerne altid kan regne med en høj kvalitet af drikkevand.

Men vandværkerne i Danmark oplever kravene forskelligt. De krav, som de hver især skal leve op til, er nemlig afhængig af, hvor meget vand vandværkerne pumper ud til deres kunder - og dermed hvor hyppigt vandet skal testes. Jo flere liter vand de leverer – desto flere analyser af vandets kvalitet, skal vandværkerne udføre.

De store vandselskaber leverer mest, derfor er vand leveret af større vandværker, bedre beskyttet af analyser og tests for miljøfremmede stoffer end vand fra mindre værker.

MEN kan det være rigtigt at nogle danskere skal have større sikkerhed for vand af høj kvalitet end andre, bare fordi de får vand fra et større vandværk? Nej, vel!

Alle skal have samme sikkerhed og tryghed ved deres drikkevand, uanset hvor i Danmark de bor.

Du skal vide dig sikker på, at vandet er renset for miljøfremmede stoffer, ledningsnettet er vedligeholdt og at vandet bliver håndteret af fagfolk. Uanset om dit nærmeste vandværk er stort eller småt.

Som ejer af Danmarks største private vandselskab, vil vi hos EWII gøre op med den ulighed. 

Vi har heldigvis grundvand i Danmark. Men ressourcerne er ikke uudtømmelige. Derfor skal vi værne om vores danske vand og passe på det.

 

Spar på vandet

HVOR FARLIGE ER PESTICIDRESTER?

Hør professor i miljøkemi fra Københavns Universitet, Nina Cedergreen, fortælle om hvor farlige nogle pesticidrester i drikkevandet er.

 

RENT VAND ER ET PRIVILEGIE

Kim Qvist er økologisk landmand, mobil-æg-producent og bedstefar. For ham er rent vand i hanen et privilegium, som han gerne vil give videre til børnebørn og kommende generationer.

 

HER KOMMER DIT VAND FRA

Hør TREFOR Vands egen geolog Ole Silkjær fortælle om vandets rejse fra skyerne ned i grundvandsmagasinerne, og hvordan vi får vandet frem til din vandhane.

 

GRUNDVAND OG PESTICIDER

Kan det konventionelle landbrug ikke bare holde op med at bruge pesticider? Det er desværre ikke helt så enkelt og ikke uden konsekvenser. Hør landmand, Nis Kristian Hjorts, mening om det.

 

TID TIL POLITISK HANDLING

Det er tid til politisk handling, så vi kan beskytte drikkevandet langt ud i fremtiden. Men hvad vil politikerne gøre? Hør et af buddene fra politikerne her.

Det kan vi sammen gøre for at bevare drikkevandet
Giv rent drikkevand videre til de næste generationer
Vi beskytter grundvandet med Evighedsskoven
En have uden kemi er godt for vores grundvand

HVAD BETYDER VANDET I VORES KAFFE?

98 procent af en kop kaffe er vand. Derfor har vandet kæmpestor indflydelse på, hvordan din kaffe smager, siger Søren Stiller Markussen. Han er en af verdens bedste baristaer.

 

VANDET ER VIGTIGT FOR ØLLENS SMAG

Hvordan egner blødt og hårdt vand sig til ølbrygning? Og hvor stor en del af din øl består egentlig af vand? Hør brygger Daniel Hald fortælle, hvad vandet betyder for ølbrygning. 

 

VI SKAL PASSE BEDRE PÅ VANDET

I januar 2019 indgik regeringen en bred aftale om at beskytte grundvandet tæt på boringerne bedre. Mener direktør for DANVA, Carl-Emil Larsen, så det er nok?

 

SÅDAN PÅVIRKER VAND DIN KROP

Vandet er vigtigt for mange af vores kropsfunktioner. Derfor er det også vigtigt, at vi drikker de rigtige mængder vand. Det fortæller Stinne Kvist, som er ledende overlæge og specialist i nyresygdomme.

 

FORTIDENS SYNDER

Walter Brüsch er geolog og ekspert i grundvand. Hør ham fortælle, hvad der er den største trussel for vores drikkevand og hvordan vi retter op på fortidens synder.

Til top