Af EWII
BLOG
22. maj 2019

7 gode råd til en digital sikker hverdag

Hvordan får du en mere digital sikker hverdag, når du klikker dig rundt på forskellige internetsider og e-handelsbutikker?

Du kan selv gøre noget for at forebygge, at udefrakommende ulovligt bryder din adgangskode og trænger ind i din computer – eller lige frem hacket. 

Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan du bliver mere sikker i din færden på internettet:

 

1. Stærkere password

Du bruger passwords eller kodeord alle steder. Til at logge dig ind på din computer, din netbank, dine email-konti og brugerportaler, hvor du har en personlig profil. Du bruger altså passwords et hav af steder på internettet.

Lange og mange forskellige passwords kan være svære at huske, og derfor tyr du måske ofte til det simple og kendte password. 

Men længere passwords er sværere at gennemskue og dermed også at trænge igennem for uvedkommende. Et langt password skal være længere end 12 tegn.

Sådan laver du et længere password bygget ud af dit fornavn:

  • koldelusarbejderundersol (Klaus) – 24 tegn
  • lykkeindennategern (Line) – 18 tegn
  • hanenarbejdernetopselv (Hans) – 22 tegn

Nogle passwords kræver både bogstaver og tal – og et godt råd er at bytte e’er ud med et udvalgt tal.

  • kold3lusarb3jd3rund3rsol (Klaus) – 24 tegn; 20 bogstaver og 4 tal


2. Login med to trin

Brug to-trins login der, hvor det er muligt. To-trins login betyder, at du to gange skal bekræfte, at det er dig, der logger ind. NemID er et eksempel på to-trins login.

To-trins-login er den sikreste form for adgang til dine brugerprofiler til email, sociale medier og andre online-tjenester.

Sådan slår du to-trins logins til:

 

3. Spot falske email

Hackere og andre uvedkommende kan være yderst kreative i udformningen af falske emails, og det kan være svært at gennemskue, om en email er reel. 

Du kan ofte genkende falske emails ved at se på emailadresse. Hvis der efter @ står noget, som ikke virker troværdigt, så kan du være sikker på, at emailen er falsk – og du bør slette den fra din indbakke.

Vær også særlig opmærksom, hvis du i emailen bliver bedt om at sende personlige oplysninger. Myndigheder, banker og andre offentlige virksomheder vil aldrig bede dig om at sende fx personnummer via en email.

 

Artiklen fortsætter under billedet.
mor og soen ser tablet i sofa

 

4. Brug af offentligt wifi

Pas på med åbne trådløse netværk (wifi). Du kan ofte gratis gå på trådløse netværk på restauranter, caféer, biblioteker, banegårde, motionscentre mm., og mange af dem er ’åbne’ og kræver ikke et password for at logge på.

Det er også disse åbne, trådløse netværk, som er nemmest for hackere at bryde igennem. 

Derfor bør du aldrig gå på din netbank, skat.dk eller bestille tid online ved lægen, hvor du skal afgive dit personnummer via sådan et åbent netværk. 5. Hold programmer opdaterede

Der er kommer hele tiden opdateringer til de programmer, du har på din computer og til apps på din tablet eller smartphone.

Det er ikke, fordi udbyderne vil gøre det kompliceret for dig at bruge dem eller gøre apps og programmer pænere. Det er ofte for at gøre programmerne mere sikre.

Gamle, ikke-opdaterede programmer er lettere at hacke, så derfor er det en god idé altid at holde dem opdateret.

Du kan indstille din tablet eller smartphone til automatisk selv at opdatere dine apps. Det gør du i funktionen ’Indstillinger’. Og har du en nyere computer, vil du på samme måde kunne indstille den til automatisk at opdatere programmerne. 

Har du en computer af ældre dato, vil du manuelt skulle opdatere programmerne.

 

Artiklen fortsætter under billedet.
aeldre kvinde er online med fiberbredbaand

 

6. Handl sikkert på internettet

Når du handler på internettet, kan du nemt blive forblændet af en flot og pæn hjemmeside med billige priser. Er du i tvivl, om hjemmesiden er sikker at handle på, og om personerne bag virksomheden er reelle, så tjek afsnittet ”Om os” på deres hjemmeside. 

Rigtige virksomheder gør meget ud af siden ”Om os” og bruger tid på, at du får en indsigt i, hvem der står bag. 

Er der tale om en fupbutik, vil siden ”Om os” ofte være skrevet på dårligt dansk, have mange stavefejl, bruge store og små bogstaver forkert – eller slet og ret ikke eksistere. Du kan også genkende en fupbutik ved, at der ofte ikke er kontakt- og adresseoplysninger.7. Digital post

Det er en god idé for dig at tilmelde dig digital post og e-boks, hvor der er mulighed for det. Det er nemlig mere sikkert for dig at modtage breve sådan end via en email.

Digital post er en måde, hvor virksomheder kan kommunikere med dig og sende dig breve og informationer på en sikker måde, fordi din post ikke forlader virksomhedens platforme. Brevet bliver i det miljø, hvor det er skabt og skal ikke sendes via internettet.

Hos EWII kan du også tilmelde dig digital post. Så vil du modtage breve og informationer fra os via Selvbetjeningen. Med en notifikation vil du få besked, når der er ny post. 

 

 

 

 

EWII møder Kim Raahauge i Vejen
EWII
Ildsjæl hjælper kendskab til fibernettet på vej
Det betaler sig at være en ildsjæl
familie i sofa ser tv
EWII
Hold dig fra naboens trådløse netværk
Må du 'låne' naboens trådløse netværk?
Til top