Af EWII
BLOG
20. oktober 2019

Tre typiske IT-trusler - sådan undgår du dem

Oktober er national sikkerhedsmåned, hvor der bliver sat ekstra fokus på at være sikker på internettet. Her er tre typiske IT-trusler, og tips til hvordan du undgår dem.

Virus

En computervirus kan ødelægge rigtig meget på kort tid og kan samles op uden brugeren selv er klar over det. Det kan ske ved et utilsigtet klik på et farligt link, ved besøg på en usikker hjemmeside, ved at downloade en fil fra internettet og det kan sågar overføres gennem en USB-nøgle, som kobles til din computer.

Ofte bliver en computer inficeret med en virus, fordi styresystemet og softwaren ikke er opdateret. Derfor er det vigtigt, at du opdaterer din software regelmæssigt, og at du investerer i et effektivt antivirusprogram for at minimere risikoen for virus. 

Malware

Malware er en sammentrækning af ordene malicious og software, som oversat til dansk betyder ’skadelig software’. Malware er altså softwareprogrammer, som bliver installeret på din computer oftest uden du ved det. Det er en fællesbetegnelse for blandt andet vira, spyware, adware og orme. Spyware indsamler oplysninger om din online adfærd og adware sender reklamer på din computer. 

Malware ender typisk i din computer via links, downloads eller måske endda via inficerede filer på et USB-stik. Også når vi snakker Malware vil en god virusbeskyttelse på din computer være fordelagtig.

it kriminel med bærbar

Phishing mails

Mange har prøvet at modtage en mail med informationer om, at der ligger en arv fra en rig, ukendt onkel og venter. Det kan også være en mail, som fortæller, at du skal aktivere dit NEM-ID for at få udbetalt nogle penge – eller at der er et problem med din bankkonto. Du skal bare lige sende en mail retur med dine kontooplysninger, brugernavn, password, kreditkortoplysninger eller andre personfølsomme oplysninger. 

En god huskeregel er at stoppe op, hvis du bliver bedt om at udlevere personlige oplysninger i en mail. Din bank og andre offentlige myndigheder vil aldrig bede dig om at udlevere hverken kodeord, NEM ID, personnummer eller lignende i en mail.

Online-svindlerne er i dag blevet rigtig dygtige til at fremstille falske mails, som umiddelbart ligner noget din bank, SKAT, NETS eller en anden troværdig instans kunne have afsendt. Ofte vil mailen indeholde links, som svindlerne vil have dig til at klikke på.

Du må aldrig klikke på mistænkelige links, men spørg i stedet dig selv:

  • er mailen troværdig? (er det f.eks. en mail, som du forventer at få?)
  • kender jeg afsenderen?
  • spørger afsenderen normalt om at jeg udleverer denne slags oplysninger?
  • er mailen velformuleret?

Hvis du kan svare nej til alle spørgsmålene, så er der kun én ting at gøre - slet mailen. 

Er du i tvivl kan du altid ringe til din bank eller hvem end du har fået tilsendt en mail fra. De kan hurtigt be- eller afkræfte om de har sendt mailen. Så er du på den sikre side. 

Ransomware

Når IT-kriminelle tager dine data som ’gidsel’ er der tale om den form for IT-kriminalitet, som hedder ransomware. Der er eksempler på at kriminelle har låst data, filer og billeder for brugerne og efterfølgende krævet en løsesum for at brugerne kan få adgang til sine data igen.

Det bedste råd i forhold til ransomware er, at du altid gemmer en sikkerhedskopi af dine data på en ekstern harddisk. Gem dine data ofte, så du altid har adgang til dine opdaterede filer, i tilfælde af at din computer skulle blive angrebet. 

En sund skepsis overfor emails, åbne netværk og links og ekstra opmærksomhed er gode værktøjer til at spotte ransomware. De cyberkriminelle bliver dygtigere og dygtigere til at efterligne mails, så det ligner noget, der kommer fra en troværdig kilde. 

Mor og datter er paa internettet
EWII
7 gode råd til en digital sikker hverdag
Sådan færdes du sikkert på internettet.
familie i sofa ser tv
EWII
Hold dig fra naboens trådløse netværk
Må du 'låne' naboens trådløse netværk?
Til top