energitjek privat

Værd at vide om dit elforbrug

Hvor meget el bruger en typisk husstand og hvordan kan jeg spare på mit elforbrug?

Det er forskelligt, hvor meget el en husstand bruger, men en god tommelfingerregel er, at en gennemsnitsdansker bruger cirka 1.600 kWh om året.

For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt typisk elforbrug på cirka 4.000 kWh om året.

Det er dog ikke kun antallet af familiemedlemmer, der spiller ind på elforbruget. Også boligens størrelse har betydning for dit elforbrug. Elforbruget i din bolig afhænger nemlig også af, hvor mange kvadratmeter dit hus eller din lejlighed er. Jo større bolig, desto højere elforbrug.

 

Den billigste strøm, er den du ikke bruger

Vidste du, at du og din familie selv kan gøre noget for, at jeres elforbrug ikke bliver for højt – også uden at komforten forsvinder? Det kræver ikke meget at spare på strømmen. Det hele handler om at ændre på vanerne.

Det er nemlig her, du kan skære i dit elforbrug. Og så er det desuden godt at huske på, at der findes energieffektive modeller af elektronik og hårde hvidevarer på markedet. 

Få råd til at spare på elforbruget her 

 

Hvad betyder kWh?

kWh er en forkortelse af kilowatt-timer. Det er en måleenhed, som bliver brugt til at beregne dit elforbrug. Derfor gælder det, at jo flere kWh du bruger, desto højere er dit elforbrug.

k = betyder kilo og står for 1000.
W = betyder watt. Watt måler effekten af, hvad et elapparat kan yde.
h = betyder hour – engelsk oversættelse af time.

Kilowatt (kW) er et udtryk for, hvor meget el et elapparat har brug for, så apparatet fungerer. Tilføjer man ’timer’ er der tale om kilowatt-timer (kWh), som er et udtryk for hvor lang tid elapparaterne har været i brug – og tilsammen udgør det dit elforbrug.

Hvad koster 1 kWh?
Det er altid svært at give en præcis pris på 1 kWh, fordi det afhænger af dagsprisen på strøm og, hvor meget du betaler til dit elnet-selskab i skatter, afgifter og transport.
Som en tommelfingerregel skal du regne med, at 1 kWh inklusive betaling til dit elnet-selskab og afgifter er cirka 2,30 kr./kWh samlet set.

Hvordan begrænser jeg elforbruget?

Vidste du, at du og din familie selv kan gøre en indsats, for at jeres elforbrug ikke bliver for højt – også uden at komforten forsvinder.
Vær bevidst om dine vaner – det er nemlig her, du kan skære i elforbruget. Og så er det godt at vide, at der findes energieffektive modeller af elektronik og hårde hvidevarer på markedet.

Gode råd til at spare på elforbruget

Sådan er dit elforbrug fordelt

Undrer du dig om hvordan en typisk families elforbrug ser ud? 
Nedenfor kan du se, hvordan en gennemsnitsfamilies elforbrug fordeler sig.

  • 20% underholdning
  • 15% tv
  • 20% vask
  • 16% køl og frys
  • 12% belysning
  • 13% madlavning
  • 3% opvarmning (ikke el-varme)
  • 1% diverse

(Kilde: Energistyrelsen 2019)

 

Er din bolig opvarmet af el?


Hvis din bolig er opvarmet med el, fx ved en varmepumpe eller el-radiatorer, vil du have et væsentligt højere elforbrug end normalt. -

Men måske kan du være heldig at skære toppen af elafgiften?

Der gælder nemlig særlige regler for boliger med elvarme som varmekilde. 
Hvis din bolig er korrekt registret i BBR (Bolig- og Bygningsregisteret) kan du få en reduktion i elafgiften for det forbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Se om din bolig opfylder kravene og læs mere om reduceret elafgift her

 

Tips til at bruge lidt mindre el

Kan du spare på elforbruget fra dit køleskab, vaskemaskine, tørretumbler eller computer?
Det korte svar er; ja – og det er en god idé at udskifte til energieffektive hvidevarer og elektronik. Gå efter energimærke A eller A+. Det vil først synes som en investering, men energieffektive hvidevarer og elektronik betaler sig hjem over kort tid.
Få nemme tips til at spare energi

Kontakt
Har du brug for hjælp?
Så ring eller skriv til os
Til top