Mit elforbrug ved brygning af en kop kaffe ved en automat. Beregn elforbrug pr. måned og se hvad mit elforbrug er.

Værd at vide om mit elforbrug

Se, hvordan forbruget typisk fordeler sig, og hvor nemt du kan spare

Vidste du, at du og din familie selv kan gøre noget for, at jeres elforbrug ikke bliver for højt – også uden at komforten forsvinder? Det kræver ikke meget at spare på strømmen, blot husk at den billigste strøm, er den du ikke bruger. Det hele handler om at ændre på vanerne.

Det er nemlig her, du kan skære i dit elforbrug. Og så er det desuden godt at huske på, at der findes energieffektive modeller af elektronik og hårde hvidevarer på markedet. 

Få gode råd til at spare på elforbruget her 

Hvordan beregner jeg mit elforbrug?

Der er flere måder, du kan beregne dit elforbrug på. Du kan enten manuelt aflæse forbruget på din elmåler hver måned, eller du kan benytte det centrale og uafhængige IT-system eloverblik.dk, som er Energinets dataopsamling fra elmålere, der bliver elektronisk aflæst.

Ofte vil du også kunne logge ind på din elleverandørs selvbetjeningsløsning eller App og følge dit forbrug pr. måned. Som kunde hos EWII kan du logge på Selvbetjeningen og følge dit elforbrug helt ned på timeniveau.

Hvad betyder kWh?

kWh er en forkortelse af kilowatt-timer. Det er en måleenhed, som bliver brugt til at beregne dit elforbrug. Derfor gælder det, at jo flere kWh du bruger, desto højere er dit forbrug.

k = betyder kilo og står for 1000.
W = betyder watt. Watt måler effekten af, hvad et elapparat kan yde.
h = betyder hour – engelsk oversættelse af time.

Kilowatt (kW) er et udtryk for, hvor meget el et elapparat har brug for, så apparatet fungerer. Tilføjer man ’timer’ er der tale om kilowatt-timer (kWh), som er et udtryk for hvor lang tid elapparaterne har været i brug – og tilsammen udgør det dit elforbrug.

 

Hvad er elforbruget i en typisk husstand?

Hvad koster 1 kWh?
Det er altid svært at give en præcis pris på 1 kWh, fordi det afhænger af dagsprisen på strøm og, hvor meget du betaler til dit elnet-selskab i skatter, afgifter og transport.
Som en tommelfingerregel skal du regne med, at 1 kWh inklusive betaling til dit elnet-selskab og afgifter er cirka 2,30 kr./kWh samlet set.

Sådan er dit elforbrug fordelt

Strøm gør vores hverdage lettere, og i fremtiden kommer vi til at bruge mere og mere af det. Mange gange kommer vi til at tage strøm i kontakten for givet. Selvfølgelig kan du bare tænde på kontakten, og så er der strøm.

Men ved du egentlig, hvad du bruger strømmen til? 

Underholdning og hårde hvidevarer er de helt store strøm slugere i danske hjem. Det viser en årlig undersøgelse fra Energistyrelsen - og her fordeler strømforbruget sig sådan for en gennemsnitlig husstand: 

  • 20% underholdning
  • 15% tv
  • 20% vask
  • 16% køl og frys
  • 12% belysning
  • 13% madlavning
  • 3% opvarmning (ikke el-varme)
  • 1% diverse

(Kilde: Energistyrelsen 2019)

Vi vil underholdes med streaming, tv-serier og online gaming. 35 procent af en typisk dansk families strømforbrug går til underholdning med tv, computer, spillekonsoller og lignende.

Men også de elektriske hvidevarer er store energislugere. Klassiske hårde hvidevarer, som vaskemaskine, tørretumbler, køleskab og fryser, som hjælper os til en komfortabel hverdag, snupper nemlig 36 procent af strømforbruget.

 

Er din bolig opvarmet af el?


Hvis din bolig er opvarmet med el, fx ved en varmepumpe eller el-radiatorer, vil du have et væsentligt højere elforbrug end normalt. -

Men måske kan du være heldig at skære toppen af elafgiften?

Der gælder nemlig særlige regler for boliger med elvarme som varmekilde. 
Hvis din bolig er korrekt registret i BBR (Bolig- og Bygningsregisteret) kan du få en reduktion i elafgiften for det forbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Se om din bolig opfylder kravene og læs mere om reduceret elafgift her

 

Tips til at bruge lidt mindre el

Kan du spare på elforbruget fra dit køleskab, vaskemaskine, tørretumbler eller computer?
Det korte svar er; ja – og det er en god idé at udskifte til energieffektive hvidevarer og elektronik. Gå efter energimærke A eller A+. Det vil først synes som en investering, men energieffektive hvidevarer og elektronik betaler sig hjem over kort tid.
Få nemme tips til at spare energi

Kontakt
Har du brug for hjælp?
Så ring eller skriv til os
Til top