Stikkontakt. Elpris vs. billige elpriser. Hvad koster el?
Få overblik over elpriserne

Elpris oversigt

Din elpris afhænger af flere faktorer. Blandt andet, hvilken elaftale du vælger, og om du vælger en fast eller variabel elpris. Her på siden får du et overblik over elpriserne hos EWII, samt hvordan elprisen bliver fastsat og hvad der påvirker prisen. 

Elpriser og produkter Vest for storebælt Øst for storebælt
Øre/kWh Øre/kWh
Inkl. moms Inkl. moms
Fast pris
Fast pris 12 måneder 37,40 38,25
Grøn Introstrøm
Grøn Introstrøm* 0,00 0,00
Indkøbspris
Indkøbspris** 32,15 38,09
Standard pris
Standard pris 40,23 40,81
Variabel pris
Variabel pris*** 34,65 40,59
Skov-el tilvalgsprodukt
Skov-el tilvalg (momsfri donation) 2,00 2,00

Ny kunde? Bestil Grøn Introstrøm her

*Grøn Introstrøm: Tilbuddet om Introstrøm gælder kun for nye kunder, med et forbrug på max. 6000 kWh/år, der tegner en elaftale hos EWII. Det betyder at du ikke må være elhandelskunde hos EWII Energi inden for de seneste 6 måneder. Med Introstrøm betaler du ikke noget elabonnement i introperioden.

**El til indkøbspris: El til Indkøbspris er begrænset til kunder med et forbrug op til 15.000 kWh/år. Overstiger dit forbrug 15.000 kWh/år,  kan EWII Energi vælge at flytte dig over på produktet Standard pris. Prisen på er beregnet ud fra en gennemsnitsprofil for forgående måned. Abonnementet for El til indkøbspris udgør 348,00 kr. pr år.

***Variabel pris: Kun til kunder med et årligt forbrug, der overstiger 15.000 kWh. 

Gældende for alle produkter:

  • Det årlige abonnement udgør pt. 180,00 kr. pr. installation inkl. moms for Fast pris, Standard pris og Variabel pris. For El til indkøbspris udgør abonnement 348,00 kr. pr. år.
  • Ovenstående elpriser er gældende for elforbrug op til 100.000 kWh/år, Introstrøm og El til indkøbspris undtaget.
  • Balancegebyret til Energinet.dk fremgår som en særskilt linje på din regning. I 2020 udgør balancegebyret 0,23 øre/kWh inkl. moms, hvilket svarer til 9,35 kr. årligt ved et elforbrug på 4.000 kWh. Balancegebyret dækker Energinet.dk's omkostninger til at opretholde den til enhver tid nødvendige balance mellem elproduktion og forbrug.
  • Ved køb af elprodukter hos EWII har du altid 14 dages fortrydelsesret.
  • Elhandel er omfattet af Forbrugerbeskyttelsesloven med maksimal bindingsperiode på 6 måneder. Hos EWII har du ingen binding på din el-aftale.
  • Den endelige leveringsperiode fremgår af kontrakten, som du vil modtage pr. brev eller e-mail.

Se den historiske udvikling på Variabel Pris

Se vores gebyrer

Værd at vide om din elpris

Elprisen fastsættes på elbørs

Prisen på el bliver bestemt ud fra udbud og efterspørgsel, og elprisen bliver fastsat på en elbørs kaldet for Nord Pool Spot. Det betyder, at elprisen typisk er lavere, når der ikke er mange, der bruger strøm. Ofte er det om natten, hvor private husholdninger ikke bruger lige så meget strøm som om dagen.  

Det stopper ikke her, fordi reelt udgør betaling for el kun 20 % af den samlede elpris, og det kan derfor være lidt af en jungle at finde ud af, hvordan elprisen er sammensat.

 

Hjælp til den rette elpris

Når vi snakker elpriser, er det essentielt, at du først kender dit forbrug, før du er i stand til at finde den rette elaftale. Derudover er der et par væsentlige ting, du bør overveje, inden du vælger elaftale. Det er med til at sikre, at du får en elpris, der passer til dig, og du dermed ikke betaler for meget for din el:

  • Har du et stort eller lille elforbrug?
  • Foretrækker du en Fast pris eller en variabel som vores El til indkøbspris elaftale?
  • Vil du støtte klimaet og tilvælge Skov-el? Så donerer du 2 ører ubeskåret til rejsning af folkeskove i Danmark.    

Ønsker du at sammenligne dine nuværende elpriser i forhold til en elaftale hos EWII, har vi gjort det let for dig at finde rundt i el-junglen.

 

 

Hvorfor er der forskel på elpriserne i Vest- og Østdanmark?

El-selskabernes fælles markedsplads for el opdeler Danmark i to – Vestdanmark vest for Storebælt og Østdanmark øst for Storebælt.

Vestdanmark har stærke strømforbindelser til Norge, og elprisen bliver derfor særligt påvirket af vind- og vandforhold i Norge.
Østdanmark er knyttet til Sverige, og derfor har svenske vind- og vandforhold særligt indflydelsen på den østlige elpris.
Som udgangspunkt er elpriserne for de to landsdele ret ens – men kan variere ca. 1 øre pr. kWh.

 

 

Hvad har betydning for elprisen?

Elprisen har historisk set haft store udsving over årene. Men hvorfor nu det? 

Det har den, forbi elprisen er afhængig af grundlæggende faktorer i vores samfund, og derfor kan det også være svært at forudse præcis, hvordan den fremtidige elpris vil blive.

Her er 3 faktorer, som har særlig betydning for elprisen:


Brændsels- og CO2-priser er noget af det, der har størst betydning for elprisen, og de har været faldende i de seneste år. Det betyder, at omkostningerne til kul- og gasfyrede elværker har været lavere, og det giver en nedadgående elpris.

Vejr- og vindforhold har også betydning for elprisen. Det er nemlig afgørende om, det er et tørt år eller de nordiske vandmagasiner er opfyldte af nedbør. Vindforhold og solskinstimer har også betydning for, hvor meget strøm fra vedvarende energikilder (vindmøller og solcelleanlæg), der bliver produceret. 

Norge, Sverige og Tyskland har også indflydelse på elpriserne i Danmark. Udbygningen af hele elnettet fra Danmark og til nabolandene vil i fremtiden få en væsentlig betydning for elprisen, da bl.a. våde år vil give overskudsproduktion af el i Norden. Det vil komme de danske elpriser til gavn.

 

Så nemt skifter du
1
Fortæl os hvor du bor
Priserne på el varierer afhængig af, hvor i landet du bor. Derfor er vi nødt til at vide hvor du bor, og dit årlige forbrug, for at vise dig din pris.
2
Se pris, vælg produkt
Du får listet de produkter vi tilbyder med priser inklusiv transport og afgift. Her kan du vælge det produkt du ønsker.
3
Udfyld kontaktinfo
Vi skal bruge dine kontaktoplysninger for at kunne gennemføre din bestilling.

Elpriserne går op og ned

Der er flere faktorer, der påvirker elprisen. En ting er, at elprisen afhænger af dit valg af elaftale, udbuddet og efterspørgslen. Men en anden ting er, at elprisen også afhænger af vind og vejr. 

Det hænger sammen med, at vindforholdene har betydning for mængden af strøm, som vindmøller kan producere. Derudover har vandstanden betydning for, hvor meget strøm der produceres via vandkraft. Det gør også, at jo mere nedbør, der falder, desto lavere bliver elpriserne.

Derfor er det svært at forudsige, om elpriserne går op eller ned. Det er dog altid en god idé, at du sparer på strømmen. Ved at spare på strømmen får du mest ud af kWh-priserne, uanset om prisen er høj eller lav.  

 

Bestil el

Kontakt
Har du brug for hjælp?
Så ring eller skriv til os
Til top