Stikkontakt. Elpris vs. billige priser på el. Hvad koster el?
Få overblik over elpriserne

Elpris oversigt

Din elpris afhænger af flere faktorer. Blandt andet, hvilken elaftale du vælger, og om du vælger en fast eller variabel pris på el. Her på siden får du et overblik over hvad el koster hos EWII, hvordan din pris på el bliver fastsat og hvad der påvirker udviklingen på prisen for el. 

Dit forbrug
Indtast forbrug:

0 kWh

10.000 kWh

{{addon.BrandingTitle}}

Nej, tak

Ja, tak

Bor du vest eller øst for storebælt?

Øst

Vest

* Grøn Indkøbspris: Grøn Indkøbspris er begrænset til kunder med et forbrug op til 15.000 kWh/år. Overstiger dit forbrug 15.000 kWh/år,  kan EWII Energi vælge at flytte dig over på produktet Grøn Standard. Prisen er beregnet ud fra en gennemsnitsprofil for forgående måned. Abonnementet for Grøn Indkøbspris udgør 348,00 kr. pr. år.   

I øvrigt gælder:

  • Tillæg for certificeret grøn strøm udgør 0,65 øre/kWh ekskl. moms (0,8125 øre/kWh inkl. moms). Tillægget er indeholdt i den oplyste pris for produkterne Grøn Standard, Grøn El til Indkøbspris og Grøn Fastpris.
  • Det årlige abonnement udgør pt. 180,00 kr. pr. installation inkl. moms for Grøn Fastpris og Grøn Standard. For Grøn Indkøbspris og Grøn Fremtid udgør abonnement 348,00 kr. pr. år.
  • Ovenstående EWII elpriser er gældende for elforbrug op til 100.000 kWh/år, Grøn Introstrøm og Grøn Indkøbspris undtaget.
  • Balancegebyret til Energinet.dk fremgår som en særskilt linje på din regning. I 2020 udgør balancegebyret 0,23 øre/kWh inkl. moms, hvilket svarer til 9,35 kr. årligt ved et elforbrug på 4.000 kWh. Balancegebyret dækker Energinet.dk's omkostninger til at opretholde den til enhver tid nødvendige balance mellem elproduktion og forbrug.
  • Ved køb af el hos EWII har du altid 14 dages fortrydelsesret.
  • Elhandel er omfattet af Forbrugerbeskyttelsesloven med maksimal bindingsperiode på 6 måneder. Hos EWII har du ingen binding på din elaftale.
  • Den endelige leveringsperiode fremgår af kontrakten, som du vil modtage pr. brev eller e-mail. 

Se vores gebyrer

Værd at vide om din elpris

Prisen på el fastsættes på elbørs

Har du undret dig over, hvem der bestemmer, hvad din strøm koster? Faktisk afhænger prisen på el af udbud og efterspørgsel, og elprisen bliver fastsat på elbørsen Nord Pool Spot. Når priserne afhænger af udbuddet og efterspørgslen betyder det, at elprisen typisk er lav, når der ikke er mange, der bruger strøm.

Ofte er det om natten, hvor de fleste af os jo sover. Modsat om dagen - særligt mellem kl.17-20, hvor vi er kommet hjem fra arbejde. Her vasker vi tøj, laver mad, streamer serier eller bruger computeren til enten lektier eller måske en jagt på zombier. 

Det du betaler for den rene el er faktisk kun ca. 1/5 af den samlede pris på strøm. Derfor kan det være lidt vanskeligt at finde din præcise elpris, men følg med her, så fortæller vi hvordan prisen på dit el er sammensat.

Hjælp til den rette elpris

For at finde den rette elaftale for dig, skal du først kende dit forbrug. Vi ønsker at du får en pris på el, der passer til dig og dit forbrug af strøm, så du ikke betaler for meget for din el. Derfor bør du overveje:

  • Har du et højt eller mindre forbrug af el?
  • Foretrækker du en Fast pris på din el, eller er du til en variabel elpris som f.eks. El til indkøbspris?
  • Vil du støtte klimaet? El fra EWII er Grøn strøm.

Ønsker du at sammenligne prisen på dit el i forhold til en elpris hos EWII, har vi gjort det let for dig at finde rundt i den labyrint som elmarkedet er.

 

Hvorfor er der forskel på prisen på el i Vest- og Østdanmark?

Elselskabernes fælles markedsplads for el opdeler Danmark i to. Vestdanmark - vest for Storebælt og Østdanmark - øst for Storebælt.

Vestdanmark har stærke strømforbindelser til Norge, og elprisen bliver derfor særligt påvirket af vind- og vandforhold i Norge.
Østdanmark er knyttet til Sverige, og derfor har svenske vind- og vandforhold særligt indflydelsen på den østlige elpris.

Som udgangspunkt er elpriserne for de to landsdele ret ens, men kan variere nogle øre pr. kWh.

 

 

Hvad har betydning for din pris på el?

Elpriser har historisk set haft store udsving over årene. Nogle gange går de op, og nogle gange falder de. Men hvorfor? 

Det skyldes at prisen på el er afhængig af andre ting, der kan være meget svære at forudse. De tre vigtigste områder er:

Brændsels- og CO2-priser er noget af det, der har størst betydning for pris på el. Falder priserne, så falder omkostningerne til kul- og gasfyrede elværker også, og det medfører en billig pris på el. Stiger de, går det den modsatte vej med prisen på el. 

Vejr- og vindforhold
har i takt med den grønne omstilling bestemt også betydning for den variable pris på strøm. Er det et tørt år eller er de nordiske vandmagasiner opfyldte af nedbør, så vandkraften kan udnyttes til fulde? Har det blæst meget, eller har solen skinnet meget? For så er produktionen af vindstrøm og el fra solceller i top, og dermed også billig.

El-netværket til nabolandene har også indflydelse på elpriserne i Danmark. Udbygningen af elnettet i Danmark til Sverige, Norge og Tyskland spiller i dag en rolle på prisen, og vil i fremtiden grundet klimaforandringerne få en mere væsentlig betydning for prisen på dit el. Feks. spås de våde år at blive mere våde, hvilket giver en overskudsproduktion af el i Norden. Modsat spås storme at bliver hyppigere og kraftigere, og i storm er det nødvendigt at slukke for vindmøllerne, så de ikke løber løbsk.

Så lidt ligesom aktiekurser kan det svært at spå om prisudviklingen på grøn el til indkøbspris. Men en ting er sikkert. Det er altid en god idé at spare på strømmen, hvis du vil have lavere pris på din el. 

 

Oversigt elpriser
Få overblik over elpriser og produkter fra EWII hhv. øst og vest for Storebælt.
GÅ TIL ELPRISER
Ansøg om tilskud
Her kan du ansøge om tilskud til en energiforbedring. Start din ansøgning her på siden.
ANSØG OM TILSKUD
Spar på energien
Med vores energispareråd får du gode tips til, hvordan du sparer på bl.a. elforbruget.
ENERGISPARERÅD
kvinde arbejder med kundeservice
Kontakt
EWII Kundeservice
Vores kundeservice er klar på at svare på dine spørgsmål.
Til top