Din elleverandør sørger for el i stikkontakten. El fra EWII.
Elprisens sammensætning
Hvordan er din elpris sammensat? Bliv klogere her.

Hvordan er elprisen sammensat?

Hvad er det egentlig du betaler for, når du betaler din elregning? De fleste poster på elregningen er ikke påvirket af dit valg af el-leverandør. 

Hvor stor en andel af elprisen kan jeg selv påvirke?
Når vi skal kigge på, hvordan din elpris er sammensat, kan vi begynde med den del af regningen du betaler for strømmen. Den rene betaling for el til din el-leverandør udgør nemlig kun ca. 20% af din samlede elpris. Det er kun denne pris, du selv kan påvirke. Det gør du, når du vælger, hvem du vil have som el-leverandør, og det er den del af din samlede elpris, som udbyderne kan konkurrere på. Afgifter til staten og moms udgør ca. 63 %. Resten, de cirka 17 % af den samlede pris, er udgifterne til transport, som betales til dit netselskab. Det er for øvrigt også din el-leverandør, som fakturerer dig for udgiften til netselskabet. På den måde får du ikke to el-regninger. 

Sammensætning af din elpris

Det koster din strøm
Betaling for el er den del af elprisen, der handles på det frie elmarked, og som du kan lave en individuel aftale om med din el-leverandør. Så det er reelt set kun her, el-leverandørerne kan adskille sig fra hinanden. 

Prisen for el dækker over dit elprodukt, samt abonnement og gebyrer til el-leverandøren.

Så hvis du overvejer at skifte el-leverandør, skal du ikke blot sammenligne kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer med det, som du betaler i dag.

Vær opmærksom på, at enkelte el-leverandører tilbyder abonnementsordninger, hvor du betaler et fast månedligt beløb for betaling af el. Dette kan i de fleste tilfælde ikke betale sig, da dit rene elforbrug er mindre end det månedlige beløb.

Er du i tvivl, om du skal skifte til et månedligt fast abonnement, kan du altid ringe til os på 70 55 55 55 - det koster ikke noget, andet end din tid, at ringe og spørge. 

Det koster transport af din strøm
Før du får strøm ud af din kontakt, skal det transporteres frem til din bolig. Du er sikkert drønet forbi både elmaster og transformerstationer uden at tænke over, at du faktisk betaler en del af din elregning for at vedligeholde begge dele. Det er blandet andet udgifter til vedligehold og udbygning af elnettet, som din betaling for transport dækker over.

Det er netselskabet, der via din el-leverandør opkræver betaling for transport. Betalingen dækker omkostninger til udbygning, forrentning og vedligeholdelse af elnettet. Du betaler desuden abonnement til dit lokale netselskab, som blandt andet dækker vedligeholdelse af elmålere og hjemtagning af forbrugsdata, der anvendes til at afregne dig.

Du betaler også for transport- og systemydelser til det statsejede Energinet.dk, som ejer det overliggende net i Danmark.

Moms
Ligesom alle andre varer i Danmark, skal du også betale moms af din strøm. 

Afgifter til staten
På vegne af Energinet.dk og Staten opkræver din el-leverandør en række afgifter og gebyrer. Afgifterne dækker betaling for en række samfundsnyttige formål, som alle skal betale til - blandt andet PSO (Public Service Obligations). PSO-afgiften vil gradvist blive afskaffet frem mod 2022, men vil fortsat være at finde på elregningen, indtil den er helt udfaset.

 

Læs også

Husk når du sammenligner elpriser  at sådan er elprisen skruet sammen. Derfor bør du sammenlige priser.
Hvad koster 1 kWh el?
Hvad får jeg for 1 kWh el og hvad er 1 kWh egentlig?
Hus i mørke. Få billigere strøm. Men hvornår er el billigst? Den billigste el er om natten.
Er det billigere at bruge strøm om natten?
Se, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt.
Kvinde bruger strøm ved tørretumbler. Sammenlign tidspunkter på dagen. Hvornår er der billig strøm og hvad koster 1 kwh?
Værd at vide om dit elforbrug
Hvordan er dit forbrug fordelt, og hvad betyder kWh?
ungt par pakker flyttekasser ud
Skal du flytte?

Tag EWII med når du flytter, for uanset hvor i landet du flytter hen, kan EWII levere din el til konkurrencedygtige priser.

Er du ny kunde, kan du melde din flytning i forbindelse med din bestilling af ny elaftale hos os - Bestil el.

Er du eksisterende elkunde, kan du melde flytning ved at logge på selvbetjeningen.

Har du brug for hjælp?
Kontakt vores kundeservice på 70 55 55 55 

 

Ofte stillede spørgsmål

Den rene betaling for el til din el-leverandør er kun ca. 20% af din samlede elpris. Denne pris kan du selv påvirke gennem dit valg af el-leverandør. Afgifter til staten og moms udgør ca. 63 % af elprisen. De sidste cirka 17 %  er udgifter til transport, som betales til dit netselskab.

Sammensætning af din elpris

Prisen for el dækker over: dit elprodukt og abonnement samt gebyrer til el-leverandøren. Overvejer du at skifte el-leverandør, skal du altså ikke blot sammenligne kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer med det, som du betaler i dag.

 

I princippet er strømmen billigere om natten, da vi sover og derfor generelt har et lavere forbrug.

For at du vil kunne få glæde af, at elprisen er billigere om natten, skal 3 forudsætninger dog være opfyldt:

  1. Du skal flytte dit strømforbrug til om natten
  2. Dit elnetselskab skal kunne rapportere dit elforbrug time for time, via din fjernaflæste elmåler
  3. Din el-leverandør skal kunne afregne dit elforbrug time for time med et variabelt elprodukt

Tjek om du har den rigtige elaftale

Elprisen svinger hele tiden. Derfor kan du ikke ud fra den nuværende elpris vurdere, hvilken elaftale der kommer til at koste dig mindst i det lange løb. Du bør i stedet vælge din elaftale ud fra, om du tror på prisstigninger på elmarkedet og hvor vigtigt det er for dig at kende din månedlige pris.

 

GRØN EL TIL INDKØBSPRIS: PRISEN VARIERER OG FØLGER MARKEDSPRISEN PÅ EL

Med Grøn El til indkøbspris betaler du en variabel pris, der følger markedsprisens udvikling time for time. Du vil derfor i nogle perioder betale en højere elpris end den faste elpris, mens andre vil være billigere. Over de seneste år har vores variable produkt været den billigste løsning.

Produktet er et godt valg til dig, som tænker over, hvornår du bruger din strøm eller kan flytte dit elforbrug til de billigste timer på døgnet (f.eks. ved at sætte vaskemaskinen til at vaske om natten). 

GRØN FAST PRIS: DU VED ALTID, HVAD DU SKAL BETALE

Med Grøn Fast pris låser du din pris og betaler en fast kWh-pris i hele perioden. Med en fast pris ved du præcist, hvad du kommer til at betale i perioden. I et marked med stigende priser, vil der være en besparelse over tid, mens der i et faldende elmarked i gennemsnit betales en lidt højere pris.

GRØN STANDARD EL: EN BLANDING MELLEM GRØN FAST PRIS OG GRØN EL TIL INDKØBSPRIS

Grøn Standard el er vores mest populære elaftale. Den er til dig, som gerne vil have en variabel pris, der følger markedet, men som også gerne vil vide, hvad du skal betale hvert kvartal. Her følger elprisen fortsat elmarkedets udvikling, men prisen fastsættes hvert kvartal, så du ved, hvad du skal betale tre måneder frem i tiden. Standard el er en god løsning, hvis du ikke ved, hvad du skal vælge eller ønsker en mellemting mellem Fast pris og El til indkøbspris.


Er du i tvivl om, hvilket elprodukt du skal vælge, så er vores kundeservice klar til at hjælpe dig på 70 55 55 55.

Se mere om vores elprodukter og elpriser.

Så nemt skifter du
1
Indtast din adresse
Priserne på el varierer afhængig af, hvor i landet du bor. Derfor er vi nødt til at kende din adresse og årlige forbrug for at vise dig den korrekte pris.
2
Tast oplysninger
Indtast dine kontaktoplysninger, samt eventuel en anden faktureringsadresse.
3
Bekræft dit køb
Se din samlede pris og bekræft dit køb. Derefter kan du læne dig tilbage, for vi sørger for alt det praktiske herfra, bl.a. opsigelse ved din nuværende leverandør.
Kontakt
Har du brug for hjælp?
Så ring eller skriv til os
Til top