Hvad er kWh og hvad koster en kWh? Og i hvilken grad kan du selv påvirke din kWh pris?

Hvad koster en kWh?

Prisen på en kWh afhænger af flere faktorer. Men hvad er det nu lige, at kWh betyder? Og i hvilken grad kan du selv påvirke din kWh pris? Vi giver dig svarene her.

Hvad koster en kWh el?

Prisen på en kilowatt-time (kWh) varierer afhængigt af, om du bor øst eller vest for Storebælt, din elleverandør og typen af din elaftale. Der kan nemlig være stor prisforskel, afhængigt af om du har en elaftale med en fast elpris eller en elaftale med en variabel elpris

I 3. kvartal 2023 var den gennemsnitlige samlede elpris for en forbruger med et årligt forbrug på 4.000 kWh 2,54 kr. pr. kWh.

Prisen på el er steget med 50,3 øre pr. kWh sammenlignet med prisen i 2. kvartal 2023, som var på 2,04 kr. pr. kWh. Elpriserne er således steget med ca. 25 % fra 2. kvartal til 3. kvartal i 2023. Kilde: Forsyningstilsynets elprisstatistik.

Vi vil dog altid anbefale, at du holder øje med elprisen pr. kWh time for time.

Hvad er kWh?

kWh er en forkortelse af kilowatt-timer, og er en måleenhed, der bliver brugt til at måle dit elforbrug. Det er en måde at måle, hvor meget elektricitet du bruger i hjemmet. Du har brugt 1 kWh el, når du har forbrugt 1.000 watt i en time.  

k = kilo, betyder 1.000
W = watt, måler effekten af hvad et elapparat yder
h = hour (betyder time på engelsk)

kWh er også den enhed, der står på din elregning for at angive, hvor meget elektricitet du har brugt i en periode.

Ung mand støvsuger på et tidspunkt, hvor el prisen er lav.

kWh beregner - hvordan udregner du kWh?

Det er tydeligt angivet på alle elektriske apparater, hvor mange watt det bruger. Det tal indikerer, hvor meget strøm apparatet bruger, når det er tændt. For at omregne fra watt til kilowatt skal du dividere antal watt med 1.000 og gange det med de timer, apparatet er tændt. Det udgør også et simpelt regnestykke:

Antal watt / 1.000 × antal timer = kWh

Hvis du støvsuger i en halv time med en støvsuger på 750 watt, ser beregningen således ud:

750 / 1.000 x 0,50 = 0,375 kWh

Med en kWh pris på 2,54 kr. koster det altså 0,952 kr. at støvsuge i en halv time.

Det får du for en kWh el

Efter at have dykket ned i, hvad en kWh er, er det måske tid til at se nærmere på, hvad du faktisk kan opnå med en kWh. 

Du bruger som tidligere nævnt strøm hver gang, du tænder for et elektrisk apparat - uanset om du streamer din yndlingsserie, tænder kaffemaskinen eller starter vaskemaskinen. Det indebærer, at der faktisk er en omkostning, hver gang du udfører disse små gøremål i din dagligdag. Men hvor meget af hver aktivitet kan du egentlig få for en kWh?

Vi giver dig et par eksempler:

  • Du kan se TV i 7 timer
  • Du kan stryge skjorter i 22 minutter
  • Du kan koge vand i din elkedel 10 gange
  • Du kan køre en opvask i opvaskemaskinen
  • Du kan vaske tøj en gang i din vaskemaskine
  • Du kan have køleskabet tændt i 2 døgn
  • Du kan lave aftensmad én gang
  • Du kan bruge din bærbare computer i 2,5 døgn

Det er naturligvis blot et cirka-skøn. For effektiviteten påvirkes af flere faktorer. Hvis du for eksempel har ældre elektriske apparater med en dårlig energimærkning, vil de være dyrere i energiforbrug sammenlignet med nye, energieffektive produkter.

Hvor mange kWh bruger en gennemsnitsfamilie?

Det er naturligt at spørge, hvor mange kWh det er normalt at forbruge. Svaret afhænger både af størrelsen på husstanden, antal elektriske apparater og vaner.

For at give dig et perspektiv på, om dit forbrug ligger over eller under gennemsnittet, har vi samlet nogle generelle tal for det daglige, månedlige og årlige elforbrug for den gennemsnitlige dansker:

kWh pr. dag = Ca. 4,1 kWh om dagen.
kWh pr. måned = Ca. 125 kWh om måneden.
kWh pr. år = Ca. 1.500 kWh om året.

En gennemsnitsfamilie, bestående af to voksne og to børn i et hus på 150 m2, har et samlet, årligt elforbrug ca. 4.500 kWh. Det svarer til, at en typisk familie bruger 11 kWh dagligt. Ved en elpris på 2,54 kr. pr kWh svarer det til en årlig elregning på omkring 11.430 kr.

 

Kan du påvirke din elpris pr kWh?

En del af elprisen er fast og inkluderer afgifter til staten, moms og udgifter til transport. De er altså uafhængige uafhængige af din elleverandør. Men der er også en del af prisen, som du kan påvirke. Det afhænger dog af hvem du vælger som elleverandør og din elaftale.

Det er vigtigt at du er opmærksom på, at elprisen kan variere baseret på regionale forskelle, tidspunkt på dagen og din elaftale. Hvis du har en variabel pris, er det afgørende at følge med i prissvingninger og tilpasse dit forbrug for at udnytte billigere perioder.

For at finde din aktuelle pris pr. kWh, kan du tjekke din elregning eller kontakte din elleverandør. Sammenligning af priser fra forskellige udbydere kan sikre, at du får den bedste pris.

Vær også opmærksom på abonnementsprisen, da dette udgør en del af din samlede elregning. Priserne kan variere, så det er vigtigt at holde øje med både prisen pr. kWh og abonnementsprisen for at sikre den bedste aftale.

Par står i køkken og er glade for, at hun har en fast pris på el. Med en fastpris  elaftale fra EWII, får hun grøn strøm til en fast pris i 12 måneder.

Fast og variabel kWh elpris?

At vælge mellem en fast og variabel kilowatt-time (kWh) elpris handler om, hvordan prisen udvikler sig over tid.

Fastpris aftale: Med en fastprisaftale betaler du den samme pris pr. kWh el i hele kontraktperioden. Denne pris forbliver uændret, uanset markedspriser og ændringer i dit forbrugsmønster. Fastpris giver dig forudsigelighed og sikkerhed, da du kender din nøjagtige kWh-pris.

Variabel elaftale: En variabel elpris indebærer svingende kWh-priser. Prisen varierer fra time til time, dag for dag eller måned for måned, afhængigt af hvilken elaftale du vælger. Fordelen ved en variabel pris er, at du kan tilpasse dit elforbrug og bruge strømmen på de tidspunkter, hvor elprisen er lavest. Det kan i sidste ende være med til, at du sparer på din elregning.

Om du vælger en fast eller variabel pris pr. kilowatt-time (kWh) afhænger af, om du ønsker at forudsige dine udgifter eller har fleksibilitet til at følge elprisen og tilpasse dit elforbrug. Ved valget mellem disse to typer aftaler er det vigtigt at overveje, hvad der bedst matcher dine behov og din situation.

Se, hvilken elaftale der passer til dig

 

Lyserøde sparegris på en lyseblå baggrund. Hvad koster en kwh afhænger af mere en prisen på el.

Sådan bruger du færre kWh

Din elregning er direkte påvirket af kWh-prisen i din elaftale og dit energiforbrug. En effektiv måde at reducere regningen på er, at mindske dit energiforbrug. Jo færre kilowatt du bruger, desto større er den potentielle besparelse, du kan opnå ved at skifte til en mere økonomisk elaftale.

Der er flere tiltag, du selv kan indføre for at spare penge på elregningen. Nogle eksempler inkluderer:

  • Tør dit tøj på et tørrestativ eller en tøjsnor i stedet for i tørretumbleren.
  • Skru ned for temperaturen, når du vasker tøj, og fyld maskinen helt op.
  • Sæt temperaturen i køleskabet og fryseren 1-2 grader op.
  • Sluk altid lyset, når du forlader et rum.
  • Udskift gamle pærer med nye energieffektive LED-pærer.

Ved at indføre disse vaner i din dagligdag reducerer du ikke kun din elregning, men mindsker også din CO2-udledning.

Selvom det er muligt at spare penge ved at vælge en elaftale med en lavere kWh-pris eller ved at skifte elselskab, er den mest effektive besparelse ofte forbundet med at reducere energiforbruget. 

Se vores tips til at spare på energien

Ofte stillede spørgsmål

Udover at vælge mellem en variabel eller fast elaftale, bør du også overveje andre faktorer såsom:

  • Binding
  • Opsigelsesvarsel
  • Afregning
  • Eventuelle gebyrer

Der er nemlig stor forskel fra elleverandør til elleverandør, så det er vigtigt at sammenligne og vurdere dem for at træffe den bedste beslutning i forhold til dine behov.

I Danmark er elmarkedet frit, og det har det været siden 2003. Det betyder, at du frit kan vælge den elleverandør, du ønsker.

Derimod kan du ikke selv bestemme dit elnetselskab – altså det selskab, som ejer det fysiske elnet, hvor du bor. De transporterer strømmen til din stikkontakt og vil være det samme, uanset hvilken elleverandør du vælger.

Her er vores guide til, hvordan du skifter elselskab

Nej, det er som udgangspunkt gratis at skifte leverandør. Der er ingen oprettelsesgebyrer, og vi klarer overflytningen for dig.

Vi oplever dog, at enkelte eludbydere kan finde på at opkræve dig et gebyr for ikke personligt at opsige dit abonnement. Vi anbefaler derfor, at du selv opsiger dit abonnement hos din nuværende elleverandør. Og gerne skriftligt, så du har dokumentationen for din opsigelse.

Kontakt os på 70 55 55 55 og hør nærmere. Du kan også se vores guide til at skifte elselskab

Ung mand støvsuger i et hus midt på dagen. Hvad afhænger din elpris egentlig af? Og hvorfor stiger elprisen nogle gange?

Dit forbrug

Det afhænger din elpris af

Det er ikke Jørgen, Jytte og Preben, der bestemmer, hvordan elprisen skal være. Det er lidt mere komplekst, for der er mange faktorer, der bestemmer prisen på el.