Hvad er hurtigt internet? Videoen illustrerer hvorfor fibernet hastigheder er de hurtigste
Der er forskel på bredbånd
Når du skal vælge dit internet, skal du overveje om du har lyst til at dele din hastighed med andre.

Hvad er hurtigt internet?

Teknologien har stor betydning for både stabiliteten og hastigheden af dit internet.

Når du skal vælge internet kan spørgsmålene trænge sig på: Hvad kan jeg få af internet? Hvilket internet er bedst? Hvad er hurtigt internet? Og hvordan får jeg den bedste internet hastighed til gaming? Bare for at nævne nogle.

Der er heldigvis hjælp at hente. Det er nemlig teknologien bag dit internet, der er afgørende for hvilken internet hastighed du kan få.

Fibernet er Danmarks hurtigste internet

Der er ikke så meget at rafle om, når snakke går på hvad hurtigt internet er? Svaret er klart: Fibernet. For fibernet eller fiberbredbånd - de to bruges ofte synonymt -  er klart den hurtigste internetteknologi, og er desuden også den teknologi, der med sin høje kapacitet, er det mest stabile bredbånd. Da fibernet også er din egen – fordi du ikke skal dele den med nogen – så er der ikke andre brugere udefra, som kan medvirke til at gøre forbindelsen langsommere. Det vil sige, at du får den fibernet hastighed, som du har betalt for.

Se en video om hvad fiberbredbånd og fibernet er for en størrelse

 

Mobilt bredbånd og lav hastighed

Når vi snakker om hastigheden på mobilt internet, skal du ikke blive bange for fartbøder. Du kender det typisk fra betegnelserne 3G og 4G fra din telefon, når den bruger dataforbindelsen til at gå på nettet.

Det er ofte fint til at tjekke mails, læse nyheder og surfe på internettet på din mobil. Men mobilt bredbånd leverer ikke den bedste internet hastighed til gaming eller streaming - endnu. Måske når 5G teknologien er fuldt udrullet i Danmark. Bruges mobilt bredbånd til streaming og gaming er det ofte et ustabilt og dyrt bekendtskab.

Årsagen til ventetiden eller den hakkende internetoplevelse skal findes i, at teknologien er baseret på luftbølger, der udsendes fra mobilantennemaster. Hastigheden af dit mobile internet afhænger derfor af, hvor tæt du er på en antennemast, og om der er mange brugere på samme mast samtidig. Jo flere - jo værre kan man sige. I hvert fald lige i det her tilfælde. 

 

Hvad er bredbånd? Kobber eller coax

Det mest udbredte bredbånd bliver leveret via kobberkabler eller antennekabler (coax). Teknologien er bygget op omkring centraler, hvorfra signalet sendes ud til mange husstande. Dvs. at du deler kobberkablerne med mange andre brugere. Det kan, i perioder med spidsbelastning, påvirke din internet hastighed negativt – modsat fibernet – hvor du jo har din egen forbindelse. Hastigheden svinger derfor alt efter hvor mange brugere, der er på samtidig. Desuden kan du ikke down- og uploade i samme hastighed – ligesom du kan med, jeps rigtigt gættet - fiberbredbånd. 

Og nu spørger du så: Hvad kan jeg få af internet på min adresse? Det kan du få svaret på, på tjekditnet.dk. Du kan også altid tjekke om du har adgang til fibernettet i Trekantområdet ved at lave et adresseopslag. 

Se om du kan få fiberbredbånd

Hvad er min internethastighed?  

Hvis du er i tvivl om, hvor meget hastighed du har på dit internet, kan du tage en hastighedstest her

 

Hvad er det bedste internet til hjemmet?

Det bedste internet til hjemmet afhænger af dit behov. Skal du streame film, tv og sport imens der også er behov for internet hastighed til gaming? Så skal der skrues op for hastigheden. Men hvis du bare tjekker netbank i ny og næ og måske lejlighedsvis skriver en mail, så er dit behov lidt mindre.

Hvis I er 1-2 i husstanden der bare skal surfe lidt, læse seneste nyt på sociale medier og skrive mails, så kan de fleste klare sig med 25/25 Mbit

Hvis der skal flere personer på nettet samtidig som måske streamer fra flere enheder, så skal der lidt mere fart på - her vil 200/200 Mbit være et godt bud på en hastighed.

Og skruer du op til 500/500 Mbit, så er hele familien sikker på at have høj hastighed, når der streames, deles filer og bliver gamet. Med denne hastighed er der også kapacitet til en effektiv hjemmearbejdsplads.

Med en 1000/1000 Mbit bliver du flyvende. Det er dog de færreste, der har brug for så meget fart, som Giganet giver. Men denne fibernet hastighed er en god internet hastighed til gaming. Så hvis familien er fuld af gamere, som skal være på samtidig imens resten af familien streamer, eller henter tunge filer på hjemmearbejdspladsen, er det denne du Danmarks hurtigste internet du skal vælge.

Test dig selv: hvilken internet hastighed passer til dit behov

Læs også

Test hastigheden af dit internet
Lever hastigheden på dit internet op til, hvad din udbyder lover?
fiberlyslederkabler
Hvad er fibernet?
Se video og bliv klogere på teknologien.
Mor og datter er paa internettet
Hvorfor hakker mit internet?
En lav hastighed på dit internet giver en dårlig billedkvalitet.
Oftest stillede spørgsmål

Fibernet er internet med lysets hastighed, der bliver transporteret via lysledere. Alle bredbåndsforbindelser starter med fibernet, men kun fiberbredbånd går direkte til din hoveddør

Læs mere om se en video, der forklarer hvad fiberbredbånd er.

Hvilken hastighed du skal vælge afhænger af, hvor mange I er i husstanden, og hvad I skal bruge internettet til. Jo flere I er, og jo mere I streamer, gamer og downloader, desto højere internethastighed skal I bruge. 

1 person i husstanden
Hvis du er én person i husstanden, anbefaler vi en 25/25 Mbit/s eller 200/200 Mbit/s forbindelse afhængig af, hvad du bruger internettet til. Hvis du ikke streamer, kan du nøjes med 25/25 Mbit/s. Streamer du (f.eks. Netflix og HBO), anbefaler vi en 200/200 Mbit/s forbindelse for at få den bedste oplevelse.  Er du gamer, skal du bruge en 200/200 Mbit/s forbindelse. 

2-4 personer i husstanden
Er I 2-4 personer i husstanden, anbefaler vi en 25/25 Mbit/s, 200/200 Mbit/s eller 500/500 Mbit/s forbindelse.

Hvis der aldrig er mere end én i husstanden, der streamer ad gangen, og I ikke behøver at kunne streame i bedste kvalitet, kan I nøjes med en 25/25 Mbit/s forbindelse.

Hvis flere personer skal kunne streame på samme tid, hvis I ønsker at kunne streame i 4K-kvalitet, eller hvis én af jer enten bruger internettet i hjemmet som hjemmearbejdsplads, har I brug for en 200/200 Mbit/s forbindelse.

Er der en person i husstanden der gamer samtidig med andre streamer, anbefaler vi en 500/500 Mbit/s forbindelse.

Over 4 personer i husstanden
Er I mere end 4 i husstanden der bruger internettet meget, anbefaler vi en 500/500 Mbit/s eller 1000/1000 Mbit/s forbindelse.

Med en 500/500 Mbit/s forbindelse kan I alle sammen være på nettet samtidigt, men er der flere gamere i familien og sendes der tunge filer ind og ud af hjemmekontoret, så vil vi anbefale en 1000/1000 Mbit/s forbindelse.

Etableringen af fibernettet fra vejen til din bolig er gratis. Der er dog en oprettelse til fibernettet, som du skal betale. 

Se her, hvad det koster at få lagt fibernet ind

Kontakt
Brug for hjælp?
Kontakt vores kundeservice
Til top