Streaming og gaming stiger i popularitet

Over halvdelen af alle danskere har i dag et abonnement på mindst én streamingtjeneeste, og næsten alle teenagedrenge gamer

Men fiberbredbånd er det slut med internet der hakker eller helt hænger, når du streamer

Ifølge Koda har hele 61% af de 12-65 årige mindst én betalt streamingtjeneste. Netflix er stadig suverænt størst, og er vokset med 13% på bare 2 år. I samme periode er andelen med et abonnement hos TV 2 Play eller HBO Nordic mere end fordoblet, og er nu ligeså stor som andelen med Viaplay.

Fordelingerne og væksten de seneste 2 år på de kommercielle platforme er:  

Netflix  46% (42%/33%)
Viaplay 19% (18%/13%)
TV 2 Play 19% (16%/9%)
HBO Nordic  19% (13%/9%) 
 C More  8% (6%)
 Dplay  3% (2%)
 Amazon Prime  3% (1%)
 Andre  1%

(Parentes udtrykker niveauet i 2017/2016).

Læs også: Over 500.000 danskere har bredbånd på minimum 100 Mbit/s

Også DR mærker i den grad den stigende efterspørgsel efter streaming. I 1 kvt. 2019 satte DR streaming rekord med samlet hele 5 mia. minutters forbrug streaming. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit streamer 10 minutters indhold fra DR hver eneste dag. Som konsekvens har DR valgt at gøre indhold tilgængeligt på DRTV - også før det sendes. 

Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit streamer 10 minutters indhold fra DR hver eneste dag

 

Det er ikke overraskende de unge, der har helt andre medievaner end gennemsnittet. Her er det hele 83% blandt de 15-29 årige, der streamer ugentligt. Streaming er blevet en så naturlig del af hverdagen blandt de unge, at DR Medieforskning forudser, at ca. 64% af de 15-29 åriges forbrug af levende billeder sidste år foregik via streaming.

Ugentlige brugere af streamingtjenester
Graf over ugentlige danske brugere af streamingtjenester, 12+.
Kilde: Kantar Gallup Index Danmark

Blandt de hyppigste årsager til hvorfor de køber streaming nævnes fleksibiltetet og prisen. For mange er det nemlig typisk billigere at streame dit TV indhold end at købe en TV pakke. Især i forhold til sportsrettigheder. Har du kun brug for TV-kanalerne fra DR er det sågar gratis at streame (naturligvis forudsat, at du betaler licens). 

Tjek med vores streamingberegner om du måske er en af dem, der helt kan undvære en TV pakke. 

Hvad er mest populært at streame?
1
Film & serier
f.eks. Breaking Bad, House of Cards og Orange is the New Black på Netflix eller The Wire, Chernobyl og Game of Thrones på HBO
2
Sport
f.eks. Champions og Premier League fodbold samt Formel 1 på Viaplay eller EM og VM håndbold samt Tour de France på TV 2 Play
3
TV
f.eks. Matador, Gift ved første blik og Den store bagedyst på DR eller Badehotellet, Rita og Landmand søger kærlighed på TV 2

Den megen streaming påvirker tv-seeningen

DR Medieforskning kan også afsløre, at forbruget af traditionelt tv fortsætter med at falde. Hertil kommer, at flere danskere skifter til mindre tv-pakker, ligesom flere ligefrem vælger tv-pakkerne helt fra, til fordel for streamingtjenester. De såkaldte cablecuttere. Dem er der efterhånden ret mange af, og ikke kun blandt de unge. Hele 27 % af de 20-39 årige har helt fravalgt et traditionelt tv-signal. For befolkningen over 40 år gælder dette dog kun for 3%.

”27 % af de 20-39 årige har helt fravalgt et traditionelt tv-signal”

 

Et godt eksempel på udviklingen er, at der i 1993 var over 1.100 tv-programmer med syvcifrede seertal. 15 år senere i 2007 var det tal faldet til under 200, og sidste år var der kun lige over 100 tv-programmer med så høje seertal.

TV-programmer med over 1 mio. seere på dansk TV

Graf: tv-programmer med over 1. mio. seere på dansk TV.
Kilde: Kantar Gallup Seer-undersøgelsen


Alt imens er seertalene for især film og serier via streaming stigende. Hver 5. dansker har nu set den populære fantasy dramaserie Game of Thrones.

Læs også: Sådan undgår du at dit internet hakker

Internettet bruges også flittigt til gaming, nyheder og shopping

Streamingtjenester og sociale medier er primært årsagerne til, at de unges forbrug af tv er faldende. Mange af dem har tv på deres værelse, men især for drengenes vedkommende bliver det brugt til noget andet, nemlig gaming Næsten alle – hele 96 % - af de 13-19 årige drenge spiller computerspil på pc eller konsol, og helt op imod hver anden spiller endda hver dag. Den ugentlige tv dækning blandt teenagedrenge er faldet med hele 27% på bare 5 år. Fritiden bliver altså i højere grad brugt på gaming i stedet for at se tv.

 

96 % af de 13-19 årige drenge spiller computerspil på pc eller konsol

 

Det er langt fra kun gaming, streaming og sociale medier de unge bruger internettet til. Nyheder er vigtige for de unge. Hele 80% af dem forbruger nyheder dagligt. De er derfor også en stor del af de knap 2 millioner danskere, der benytter onlinenyhedstjenester som dr.dk og tv2.dk hver uge.
 
Sidst, men ikke mindst, så handler vi som aldrig før på nettet. Sidste års Black Friday slog alle omsætnings- og transaktionsrekorder. Ifølge Foreningen for Dansk Internethandel steg e-handlen sidste år med hele 14% i omsætning og 9% i antal handler. Sidste år handlede 55% mindst 3 gange om måneden på nettet. Det er en stigning på 12% på 4 år. Den travle børnefamilie er fortsat de mest aktive e-handlere, men det er befolkningen på 65+, der bruger flest penge pr. handel på nettet.  

 

”65+ er dem der bruger flest penge pr. handel på nettet”

Er din internethastighed påvirket?

Alt den onlineaktivitet kræver sin internetforbindelse. Især hvis du vil streame eller game i bedste kvalitet. Har du ikke fiberbredbånd, kan du være så uheldig, at hastigheden på din internetforbindelse bliver påvirket af din nabos aktiviteter på nettet – og det er uanset, om du bruger internettet meget eller lidt. Fiberbredbåndet er den eneste direkte internetteknologi. Hastigheden du køber er din – og kun din. Med alt anden internetteknologi bliver din hastighed delt, og du risikerer dermed ikke at få den hastighed, som du betaler for.
 
Så let er det at få fiber
1
Indtast adresse
Vi leverer fiberbredbånd i en stor del af Trekantområdet. Indtast din adresse og se om du kan få fiber fra EWII
2
Vælg hastighed
Vi tilbyder mange forskellige hastigheder. Vælg din internethastighed efter dit og familiens behov
3
Kontaktinfo
Vi skal bruge dine kontaktoplysninger for at kunne gennemføre din bestilling
kvinde arbejder med kundeservice
Kontakt
EWII Kundeservice
Vores kundeservice er klar på at svare på dine spørgsmål.
Til top