Børn hopper i vandpyt

Hold varmen i sommer­huset

Samme komfort i sommerhuset som i helårsboligen.

Elsker du også at være i sommerhus en kold efterårsdag med brændeovnen tændt og varm kakao i koppen? Så er du bestemt ikke alene.

Men sommerhusene er også blevet nogle af de store strømslugere, fordi vi stiller større krav til, at komforten skal være, som vi kender det i vores helårsboliger. Og det koster…

Men der er naturligvis også mange muligheder for, at du kan spare på strømmen og holde på varmen i sommerhuset:

Gode vaner i sommerhuset

Mere og mere bliver afhængig af strøm – og sådan er det også i sommerhuset. Derfor er det en god idé, at du har samme gode vaner omkring strøm- og varmeforbrug, som i din helårsbolig.

Med et par enkle råd vil du netop kunne passe på strøm og varme i sommerhuset:

  1. Det er en god ide at aflæse elmåleren, som noget af det første, når du ankommer til sommerhuset – og igen før du forlader det. Antallet af kilowatt (kWh), du har brugt i perioden i sommerhuset, ganger du med den aktuelle el-pris – og så ved du, hvad opholdet har kostet i strøm.                                                                                               
  2. Sluk hvor du kan: Sluk for vandvarmen, når du forlader sommerhuset. Og sørg for at slukke udendørs halogenbelysning, så du ikke bruger unødig strøm.                                                                                     
  3. Hvis dit sommerhus skal stå tomt i flere uger, så tøm køleskabet og fryseren – og sluk dem. Lader du lågerne til dem stå på klem, så kommer de ikke til at lugte grimt.                                                        
  4. Er du kun i sommerhuset i kortere ophold, kan du overveje om du kan undvære el-gulvvarmen. Den varmer ofte langsomt op – og er en dyr fornøjelse.

Elvarme eller varmepumpe?

Det kan være dyrt at opvarme hele sommerhuset ved hjælp af elradiatorer. Særligt hvis du vil have, at der året rundt er en smule varme i huset, så elradiatorerne skal stå tændt hele tiden.

Derfor vil det ofte kunne betale sig at supplere elvarmen – eller helt erstatte den – med en luft-til-vand varmepumpe, der suger den kølige luft ind og omdanner den til varm luft, som bliver fordelt rundt i sommerhuset.

Varmepumpen kan indstilles til at holde en konstant temperatur på 10-12 grader, når du ikke bruger sommerhuset – det gør, at du i vinterhalvåret kan holde huset frostfrit.

Efterår i skoven

Miljørigtig optænding i brændeovnen

Mange forbinder de kolde ferier i sommerhuset med hygge og varme fra brændeovnen.

Brændeovnen er de senere år blevet udskældt for ikke at være miljøvenlig, men bruger du den rigtigt, udleder den næsten ingen CO2. Her er et par fif:

  1. Fyr kun med rent og tørt træ, og aldrig træ der er vådt, malet eller imprægneret.

  2. Optænd ikke med papir, pap eller andet affald, men brug i stedet for mindre stykker brænde eller tørre kviste.

  3. Temperaturen i brændeovnen skal være høj for at få en ren og effektiv forbrænding. Det kan du få ved at tilføre masser af luft, når du tænder op. Så kan du skrue ned for luften, når flammerne er blålige.
Kvinde med paraply i regnvejr Ansvar for miljøet skal tages alvorligt.

Solfanger holder sommerhuset tørt

Det kan være svært at holde sommerhuset helt fugtfrit i vinterhalvåret, og for meget fugt giver mug og dårlig, jordslået lugt. En solfanger, der virker som et lille ventilationsanlæg blæser tør, frisk og lun luft ind i sommerhuset – og modvirker fugtskader.

Og så kan den være med til at spare på varmeregningen, for det er langt billigere at opvarme et tørt sommerhus end et fugtigt.