Derfor smager vand forskelligt

Der er stor forskel på, hvordan drikkevand i Danmark smager. Nogle af de faktorer, der er afgørende for smagsoplevelsen kan du læse mere om her. Du kan også udforske vandets smag sammen med komiker Lasse Madsen.
Charlotte og Lasse undersøger vand
Charlotte og Lasse undersøger vand

Video

Bliv klogere på dit drikkevand

Salt i dit vand 

Indholdet af natriumklorid i vandet varierer fra region til region og har stor betydning for smagsoplevelsen. Det salt, vi smager i drikkevandet, kan stamme fra saltholdig nedbør, der er sivet ned i grundvandet, men også fra stoffer i jorden, som vandet tager med sig på sin vej. 

Vands hårdhed og blødhed

Mængden af kalk og magnesium afgør, om vandet er hårdt eller blødt. I den østlige del af Danmark, hvor jorden er meget kalkholdig, er vandet generelt hårdere end i den vestlige del.

Og du kan selvfølgelig godt huske forskellen på hårdt og blødt vand, ikke?

Vands hårdhed

Dit vand indeholder jern

Vores grundvand er generelt meget jernholdigt. Vandværkerne fjerner jernet fra grundvandet ved at lade vandet sive gennem sandfiltre. Jern har en meget gennemtrængende smag.

Iltningen giver frisk smag

Når vandet bliver pumpet op fra undergrunden, så begynder rejsen ind på vandværket. Som det første bliver vandet iltet, og den proces fjerner forskellige luftarter som metan og svovlbrinte fra vandet og giver det en frisk smag.

Klorvand fra Mallorca

”Hernede må I endelig ikke drikke vandet direkte fra hanen”. Det har du med garanti hørt din ferieguide brøle igennem en mikrofon, hvis du har været på charterferie. Det kan også være du er en crime-rider, som bare har gjort det alligevel. Det har i hvert fald ikke været samme smagsoplevelse som herhjemme.

For i Danmark må du jo gerne drikke direkte fra hanen. Det er fordi, vi har grundvandet – og det er der ikke ret mange andre lande, som har. I andre lande er de altså nødt til at rense deres vand, inden de kan drikke det – og nogle steder drikker de faktisk kun flaskevand.  

I Danmark behandler vi kun vandet ved at fjerne jern og mangan - og så ilte vandet. Så er det klar til forbrugerne.

Vi anvender ikke klor herhjemme, når vi behandler vand, men det er der mange af de sydeuropæiske lande, som gør. Derfor lugter vandet af klor, når du tænder for vandhanen eller bruseren, når du er sydpå.

Det er især fordi, at vi kan holde vandet koldere, at vi kan drikke det. Jo varmere vandet bliver - f.eks. i vandledninger som ligger ovenpå terrænet - jo bedre er forholdene for bakterievækst. I Danmark hvor vores vandledninger ligger dybt i jorden, kan vi holde vandet kølig og mindske bakterievæksten.

Nydes bedst koldt

Nogle kan lide det kolde gys, når de bader. Og andre kan lide, at vandet er skoldhedt, når det buldrer ud af bruseren. Men når vi drikker vandet, smager det ofte bedst, når det er køligt eller koldt.

Lunken vand eller decideret varmt vand smager faktisk ikke så godt – det kan dog sagtens nydes, hvis det hældes over en lækker te eller friskmalet kaffe.

Som med andre drikke har temperaturen stor betydning for smagsoplevelsen.

Vandtemperaturen er eksempelvis også vigtig for at undgå legionella.

Lyt til podcast om vandets smag

Bruser med vand

Dit hjem

Hårdt eller blødt vand?

Dit vands hårdhed afhænger blandt andet af, hvor du bor i landet. Men der er også en række andre faktorer, som bestemmer om vandet er hårdt eller blødt. Find ud af om du har blødt eller hårdt vand, og hvad det kan have af betydning i din hverdag.