Hvad gør stearinlys egentlig ved dit indeklima?

Levende lys udsender ultra-fine partikler og røggasser

Efteråret er i fuld gang og vinteren er lige om hjørnet. Det er tiden for at hygge sig indenfor, og for mange kan julehyggen ikke være foruden kalenderlys, juledekorationer og adventskranse med lys. 

Men hvad betyder de levende lys egentlig for indeklimaet i dit hjem?

Først og fremmest skal det lige slås fast, at det jo er helt op til dig selv, om du vil have levende lys i din bolig. Ingen ved helt med sikkerhed om, det er usundt at have levende lys tændt.

 

EWII | hvad gør levende lys ved dit indeklima

 

Stearinlys udsender masser af partikler

For hver gang du tænder et stearinlys i dit hjem, tilfører du ultrafine partikler og røggasser til din rene luft derhjemme. Røggasser er kvælstofdioxid og – uden at gå i kemiske detaljer – er det, det samme som en dieselbil udleder, og det kan påvirke dine lunger, fordi fimrehårene i dine luftveje ikke kan filtrere partiklerne fra. 

Men præcis hvor meget hvert lys afgiver, afhænger af lysets materiale og hvordan det brænder – om flammen soder eller blafrer meget.

Stearinlys, paraffinlys eller LED-lys

Lys, som brænder med en LED-lys ’flamme’, er naturligvis det bedste for dit indeklima. Det giver næsten sig selv, at en LED-flamme ikke afgiver samme partikler som en levende flamme.

Lys lavet af stearin og lys lavet af paraffin afgiver ikke lige mange partikler.

Miljøstyrelsen har slået fast, at stearinlys afgiver dobbelt så mange partikler som paraffinlys. Men det er ikke ensbetydende med, at de nødvendigvis udgør en større sundhedsrisiko. Det vil kræve mere viden om partiklerne generelt.

Skal du undgå levende lys?

Ingen undersøgelse vil helt slå fast i, hvilken grad levende lys er direkte skadelige. Ja, ultrafine kulstofpartikler er skadelige, og det er svært at forestille sig, at man kan undgå, at de bliver dannet, når der er levende lys tændt i dit hjem.

Så er det nemt for dig at udskifte de levende lys med LED-lys, så er det naturligvis langt bedre.

Men ellers er det en god idé at holde de levende lys til højtider som jul og fødselsdage – og sørge for at lufte ud med gennemtræk, når du har pustet lysene ud. Når du lufter grundigt ud, så ’skifter’ du den dårlige luft ud med ren luft. 

 

Andre som dig har også læst

Sådan bekæmper du skimmelsvamp i boligen
Få råd fra indeklima-eksperten
video om indeklima
Vejen til et sundt indeklima
Det er mere enkelt end du tror
Julelys
Har du også disse vaner juleaften?
Strømforbruget juleaften afslører vores vaner
Til top