Undgå vandspild i hjemmet

Det skal du kigge efter

Du tænker helt sikkert over, at du ikke skal bade for længe. Og selvfølgelig slukker du for vandhanen, når du børster tænder – for du spilder jo ikke vandet vel?

Men faktisk kan der være andre årsager til vandspild i dit hjem. Og det kan blive en dyr affære, hvis du har et brud, en utæthed eller hvis det drypper fra dit toilet eller en vandhane.

Den form for vandspild kan du undgå – hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter.

Brud på et vandrør

Du kan have et brud på et vandrør. Og så kan dit vandforbrug stige støt, uden du opdager det. Medmindre du holder øje med dit dagsforbrug på Selvbetjeningen (link her). Har du mistanke til brud eller vandspild, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør.

Har du dage med nul forbrug eller dage med normalt forbrug, vil der typisk ikke være et brud. Men det kan være en anden form for vandspild.

Har du et utæt varmeanlæg?

Det kan være din varmtvandsbeholder/veksler er blevet utæt. Det får dit forbrug til at stige og øger risikoen for vandskader.

Vandet bliver nemlig ved med at løbe, indtil du lukker for vandtilførslen. Det kan være svært at opdage, fordi beholderen eller veksleren ofte er gemt væk i et skab, bag en låge eller lignende.

Derfor anbefaler vi, at du kigger efter, om det drypper fra din varmtvandsbeholder/veksler. Hvis du ikke ved, hvordan du gør eller hvis det drypper, kan du søge hjælp hos en VVS-installatør. 

Har du utætte sikkerhedsventiler?

De sikkerhedsventiler som beskytter varmtvandsbeholderen kan også blive utætte. En sikkerhedsventil må gerne dryppe lidt, når der produceres varmt vand, men hvis den drypper konstant, er den utæt. Og det kan ses på vandregningen.

Faktisk kan det øge vandforbruget med 1-2 m3 om dagen i en almindelig husstand. Det svarer til mellem cirka 70 og 140 kroner. Der er også set eksempler på helt op mod 8 m3 dagligt i vandtab fra en sikkerhedsventil. Det løber så op i cirka 500 kroner.

Hvad koster en dryppende vandhane?

En langsomt dryppende vandhane, kan spilde op til 7 m3 vand om året og koster lige knap 500 kroner. Hvis din vandhane drypper hurtigt, kan det rende op i 35 m3 årligt. Det er en udgift på næsten 2500 kroner, og hvis vandhanen løber med en konstant stråle, kan det koste dig helt op til 140 m3 årligt svarende til 9800 kroner.

Hvad koster et toilet, som løber?

Et løbende toilet kan sende rigtig meget rent vand ud i kloakken. Hvis toilettet bare løber en lille smule, kan det betyde at der suser 110 m3 vand ud på et år. Det svarer faktisk til 274 liter dagligt og det er cirka 7.700 kroner.

Hvis toilettet løber, så du kan se uro i vandoverfladen, kan det koste mellem 180 og 2.000 m3 om året. Det er 500-600 liter om dagen og kan ende med en ekstraregning på 140.000 kroner.

Hvis vandet for alvor løber i toilettet, kan det gå rigtig galt og komme til at koste dig helt op mod 7.300 m3 rent vand om året (20.000 liter dagligt).

Så hvis dit toilet løber, bør alarmklokkerne ringe med det samme. Og du bør få toilettet efterset af en professionel håndværker, så du får stoppet vandspildet i tide. Det er også altid en god ide, at du holder øje med dit vandforbrug.

Læs også

vand drypper fra udendørs hane
Derfor skal du kende dit vandforbrug
Vandspild kan blive dyrt
grønt vand
Misfarvet vand - hvad gør du?
Det skal du gøre, hvis dit vand har en anden farve end normalt
mand hælder vand i kaffemaskine
Derfor smager vand forskelligt
Vandets mange smagsnuancer
Til top