Sådan kan du gøre haven forårsklar uden sprøjtegift

Gift og grundvand er en rigtig dårlig kombination. Læs hvordan du effektivt gør haven forårsklar uden sprøjtegift.

Når ukrudtet skal fjernes fra haven, er der mange, der tager skrappe sprøjtemidler i brug. Men sprøjtemidlerne skader både din haves nyttedyr, og resterne fra sprøjtemidler kan sive ned i vores grundvand.

Sprøjtemidler der bruges på fliseterrasser og vejarealer, har stor risiko for ikke at blive nedbrudt tilstrækkeligt. Og det kan i sidste ende gå ud over vores drikkevand. Altså ikke sådan lige i overmorgen. Men faktisk kan kommende generationer komme til at bøvle med den kemi, vi efterlader. 

Bekæmp ukrudtet uden sprøjtegift

Du slipper ikke for manuelt arbejde - og måske heller ikke for vabler. Men hvis du allerede starter i foråret omkring marts og april, og løbende luger dit ukrudt, så er du allerede i gang med at gøre havearbejdet lettere for dig selv. 

Dit vigtigste værktøj til at fjerne ukrudt er dine hænder. Men med en hakke eller et skuffejern, så kan du også fjerne de fleste typer ukrudt. 

  • Fjern alle de små spirer, inden de vokser sig større og danner rødder.
  • Fjern store ukrudtsplanter og hiv dem op med rødderne.

Det er vigtigt, at du ikke skærer for mange rødder over. Hvis du gør det, så risikerer du at sprede ukrudtet endnu mere. 

Pige i haven

Forebyg ukrudt i haven

Start så tidligt på året som muligt, med at fjerne ukrudtet. Hvis du tager en kæmpe tørn i begyndelsen af foråret, kan du løbende vedligeholde haven og holde ukrudtet fra at vokse op alle steder. Fjern alle ukrudtsplanter inden de vokser sig store og spreder sig i haven. 

Det er for øvrigt bedst at fjerne ukrudt efter det har regnet. Så er jorden blød og det er nemmere for dig, at grave ukrudtet op. Og så kan du faktisk måske undgå vablerne.  

Få flere nyttige tips til hvordan du holder din have sprøjtefri

Læs også

Skov
Skoven beskytter dit drikkevand
Derfor er træer effektive til at beskytte grundvand og atmosfære.
pige drikker af vandhane
Fra havet til hanen
Sådan kommer vandet frem til din vandhane
Kvinde bruger strøm ved tørretumbler. Sammenlign tidspunkter på dagen. Hvornår er der billig strøm og hvad koster 1 kwh?
Tips til miljøvenlig tøjvask
Du kan spare penge og skåne miljøet, hvis du vasker dit tøj rigtigt
Til top