Hvor kan du spare på energien i julen?

December kan være en kostbar måned. Derfor får du her en række spareråd som passer til julen og hjælper dig med at spare, hvor du kan.

Adventskalender | Julelys | EWII

Spareråd nr. 1: Sæt timer på din julepynt

Pynten til jul og udsmykning af de danske hjem med julelys er i fuld gang – men stop lige en gang.

Vores første gode råd til dig er at sætte et tænd/sluk ur på julelysene udenfor. 

Det er smukt med julebelysning på villavejens huse, tage og indkørsler, men der er ingen grund til at lade lysene brænde hele natten, hvor de fleste alligevel sover. Så sæt en timer på, som automatisk tænder og slukker for lysene. 

Og hvis du også vælger en LED-lyskæde i stedet for en lyskæde med glødepærer, sparer du endnu mere.

LED-lys bruger nemlig ca. 80 procent mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere.

 

Spareråd nr. 2: Skru ned for varmen

Juletid er også lig med hyggetid, og derfor er mange familier samlet både i dagene op til jul og i selve juledagene. Mange mennesker på ét sted udleder en masse varme, som gør at rummene bliver billigere at varme op.

Vores andet gode råd er derfor, at du med fordel kan skrue 1-2 grader ned for radiatorerne i julen, hvis du ved der kommer mange på besøg.

De mange mennesker er nemlig med til at varme stuen op. Så sørg for at skrue ned for varmen inden Moster Anna åbner terrassedøren på vid gab.

 

Spareråd nr. 3: Vælg de rigtige batterier

Skal ungerne have elektrisk legetøj i år? – så husk lige også at få batterier med dertil.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilke batterier du skal vælge til børnenes nye legetøj.

Helt generelt er et batteri et lager af elektrisk energi. Energien er gemt i de metaller, som batteriet er lavet af. 

Hvis du vil tænke på miljøet, når du køber batterier, kan du vælge miljømærkede (Svanemærkede) batterier. De indeholder færrest miljøskadelige stoffer, og de har en lang levetid. 

Genopladelige batterier indeholder generelt også kun små mængder af de miljøskadelige tungmetaller – og denne type batterier kan du bruge igen og igen og ingen... 

 

Spareråd nr. 4: Gør din madlavning smart

Specielt den 24. december skal formiddagen, for manges vedkommende, bruges i køkkenet. Så vores sidste omgang råd er også i køkkenet.

Kog ikke kartoflerne i for meget vand. De kan sagtens koge, selvom, der ikke er vand til kanten af gryden. Når meget vand skal koge, skal der bruges meget energi – energi som er unødvendig.

Tag anden, kalkunen eller stegen ud af fryseren i god tid – og tø den op i køleskabet. På den måde bruger du kulden/energien fra anden (kalkunen eller stegen) til at hjælpe med at køle dine andre madvarer i køleskabet ned. På den måde bruger køleskabet selv mindre energi.

Risengrøden til risalamanden skal koges i god tid, men sæt den i gang på kogepladen – og så brug det gamle husmor-trick med at koge den færdig under dynen. På den måde sparer du energi – og plads på kogepladen.

   

Læs også

Spar på strømmen
Hvor batter det at spare?
Kvinde bruger strøm ved tørretumbler. Sammenlign tidspunkter på dagen. Hvornår er der billig strøm og hvad koster 1 kwh?
Værd at vide om dit elforbrug
Hvordan er dit forbrug fordelt, og hvad betyder kWh?
Hus i mørke. Få billigere strøm. Men hvornår er el billigst? Den billigste el er om natten.
Er det billigere at bruge strøm om natten?
Se, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt.
Til top