Spar på energien og regningen

At spare på strømmen er sund fornuft, men batter det overhovedet noget at spare hist og pist?

Få svaret her og find ud af hvor det giver mening at spare.

Spar på strømmen

Talemåden ”Mange bække små, gør en stor å” holder, når det handler om at spare strøm i hjemmet.

Små besparelser hist og her kan ende ud med at give dig en god samlet besparelse, som du vil kunne mærke på elregningen og på samvittigheden, hvis du interesserer dig lidt for at gøre noget godt for miljøet.

Herunder er der et par steder, hvor det er oplagt at spare på elregningen – og som generelt passer på mange husstande.

 

1. Fyld maskinen op

Spar på energien når du vasker tøj og spar på din elregning. Sådan kan du spare strøm.

Fylder du vaskemaskinen lidt mere, end du plejer, så skal du ikke vaske så tit. Det sparer dig både strøm og vand. 

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til at kunne vaske 5-6 kg eller 7-8 kg afhængig af maskinen. 
Bruger du koldtvands-vaskemiddel, kan du sænke vasketemperaturen. Vask tøjet ved 20°C i stedet for 40°C - og 30°C i stedet for 60°C.

Du kan for øvrigt bruge samme trick med opvaskemaskinen. Fyld den op og vask ved lavere temperaturer, så bruger du 10-20 % mindre strøm. 

2. Tør tøjet ude, når vejret er godt

Hæng dit vasketøj ud og spar på energien

Brug tørretumbleren med omtanke - den er én af de helt store strøm-slugere. Så hvis vejret er til det, så hæng dit vasketøj ud på tørresnoren. 

Det kan være fristende at fylde tørretumbleren efter vask, men tørretumbling slider på tøjet, gør sorte farver matte og koster dig en del strøm. 

En tørretumbler i energiklasse A koster 6 kroner at bruge hver gang. Det lyder måske ikke af meget. Men prøv at regne sammen, hvor mange gange du bruger den i løbet af ugen. Det kan hurtigt blive til mange kroner.

Kan du slet ikke undvære de bløde håndklæder, som tørretumbleren giver dig, så gå efter energi-klistermærket. Her kan du aflæse, hvilken energiklasse tørretumbleren er. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger dobbelt så meget strøm som en med energimærke A+.

Har du en ældre tørretumbler med aftræk til det fri, er det en god idé at overveje at skifte den til en kondenstørretumbler, som opsamler fugten fra vasketøjet i en beholder. Den bruger energien langt mere effektivt. 

3. Hold øje med temperaturen.

Sænk varmen med bare 1 grad og spar 5% på din varmeregning

Hvis du sænker temperaturen bare 1°C i hele huset, sparer du 5% på varmeregningen. Gå efter en temperatur på 20-21°C.

4. Koldt – men ikke for koldt

Ændrer du temperaturerne i køleskab og fryser kræver det naturligt mere strøm at nedkøle dine madvarer. 

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger dit forbrug med 5 %. Og for hver grad du sænker den i fryseren, stiger dit forbrug af strøm med 2-3 %. 
Almindeligvis anbefaler energirådgivere at indstille køleskabet på 5 grader og fryseren på -18 grader. 

5. Sluk på standby – ikke kun når du tager på ferie

Sluk for standby

Er du typen, der inden kør-selv-ferien drøner rundt i hele huset for at slukke for diverse standby-knapper på tv, spillekonsoller og pc-skærme – og hiver alle mobilopladere ud af stikkontakten, så spørg dig selv, hvorfor du ikke ALTID gør det. 

Det er ikke kun i sommerferien, du kan spare penge her. Det kan du også til hverdag.

Gå en runde inden sengetid, og sluk for alt der ikke er nødvendigt at have tændt. Men sluk for guds skyld ikke for vækkeuret.

Andre som dig har også læst

Kvinde bruger strøm ved tørretumbler. Sammenlign tidspunkter på dagen. Hvornår er der billig strøm og hvad koster 1 kwh?
Værd at vide om dit elforbrug
Hvordan er dit forbrug fordelt, og hvad betyder kWh?
Energispareråd
Spar på vandet
Få seks råd til hvordan du kan spare på vandet
Spar på varmen
Få gode råd til hvordan du spare på varmen
Det er altid svært at give en præcis pris på 1 kWh, fordi det afhænger af dagsprisen på strøm og, hvor meget du betaler til dit elnet-selskab i skatter, afgifter og transport.
Som en tommelfingerregel skal du regne med, at 1 kWh inklusive betaling til dit elnet-selskab og afgifter er cirka 2,30 kr./kWh samlet set.
Til top