Vands hårdhed

Hvad betyder det at vandet er hårdt eller blødt? Faktisk påvirker det din kaffemaskine, vaskemaskine, din opvaskemaskine, din øl og din kaffe. Men hvordan? 

Der er stor forskel på drikkevandets hårdhed i Danmark. Nogle steder er vandet meget hårdt og andre steder er det meget blødt.

Det afhænger blandt andet af kalkindholdet. Det hårde vand findes mest på Sjælland, Falster, Lolland, Møn og Fyn. Jylland og Bornholm har mest af det bløde vand, men der er også områder, hvor vandet er hårdt i den vestlige del af Danmark. 

Vandets hårdhed er afhængig af, hvilken vandtype der er i undergrunden, der hvor dit vandværk indvinder vand. Og så hænger hårdheden også sammen med indholdet af kalk. 

Som huskeregel kan du tænke på, at:

  • Hårdt vand har højt kalkindhold
  • Blødt vand har lavt kalkindhold

Hårdt vand påvirker din kaffe og kaffemaskine

Bor du i et område, hvor vandet er hårdt – altså hvor indholdet af kalk er højt. Jamen så kan du faktisk opleve, at det har betydning for hvor ofte din kaffemaskine kalker til.

Og hårdt vand kan også betyde noget for smagen af din morgenkaffe. 98,5 procent af din kaffe består nemlig af vand. Derfor har vandet naturligt nok en ret stor indvirkning på smagen. Det kan du se en af verdens førende baristaer fortælle om herunder.

 

Hårdt vand i din opvaske- og vaskemaskine

Børnefamiliernes mest hårdtarbejdende familiemedlemmer må være opvaske- og vaskemaskinen. Og de to påvirkes også af vandets hårdhed.

Hvis dit vand er hårdt, så er det en god ide, hvis du fylder ekstra salt og afspændingsmiddel på din opvaskemaskine. Det giver en længere levetid til det arbejdsomme familiemedlem.

Og inden du starter din vaskemaskine næste gang, skal du måske lige får styr på om dit vand er hårdt eller blødt. Hvis du vasker med hårdt vand, skal du nemlig bruge mere vaskemiddel. Det er fordi kalken i det hårde vand ødelægger sæberne i vaskemidlet.

Blødt og hårdt vand i din øl

Omtrent 90-95 % af din øl består af vand. Og der er stor forskel på at brygge øl med hårdt eller blødt vand. Smagen bliver nemlig påvirket af vandets hårdhed. Det kan du høre brygmester Daniel Hald fra Bryggeriet Trolden fortælle om her. 

Hvad kan jeg gøre ved mit hårde vand?

Du kan som privatperson investere i et blødgøringsanlæg, hvis du bor et sted, hvor vandet er meget hårdt. Inden du smider dine spareskillinger efter et anlæg, er der dog nogle ting, du bør være opmærksom på.

Anlægget skal indstilles præcist efter det vand, du får leveret, for at det fungerer optimalt. Anlægget kræver også vedligeholdelse, og så skal du forvente lidt løbende omkostninger for at hold anlægget i drift. 

Vandets hårdhed i Trekantområdet 

  • Kolding 11°dH
  • Fredericia 13-15°dH
  • Vejle 9-15°dH
  • Middelfart 14- 22°dH


Forskellen på hårdt vand kontra blødt vand er defineret i nogle intervaller målt i °dH (tyske hårdhedsgrader).

  • Blødt vand = 0 – 8 °dH
  • Medium = 8 – 18 °dH
  • Hårdt = 18 – 32 °dH

Meget hårdt = mere end 32 °dH

 

Læs også

Energispareråd
Spar på vandet
Få seks råd til hvordan du kan spare på vandet
pige drikker af vandhane
Fra havet til hanen
Sådan kommer vandet frem til din vandhane
Kvinde bruger strøm ved tørretumbler. Sammenlign tidspunkter på dagen. Hvornår er der billig strøm og hvad koster 1 kwh?
Tips til miljøvenlig tøjvask
Du kan spare penge og skåne miljøet, hvis du vasker dit tøj rigtigt
Til top