Vildt vejr tænder tv'et

Ekstremt vejr tænder dine elektriske apparater

Når det vilde vejr er på sit højeste, og tordenbrag og lynglimt sender os midt ind i en gyserfilm, oplever vi nogle gange, at kogepladen tænder selv, at tv’et tænder og slukker uden at nogen er i nærheden og at døre smækker. 

Er elektriske apparater uhyggelige?

Uhyggen breder sig, og som mennesker har vi en tendens til at tro, at der er noget andet på spil. Jo mere vi holder fast i det uforklarlige, desto mere skrækslagen kan vi blive.

Men i virkelighed er der slet ikke tale om spøgelser, genfærd eller poltergejst, men stærke elektriske ladninger fra lyn, som får elektriske apparater - og ja, hele huset – til at opføre sig unormalt.

Gnister på himlen

I det hele taget er elektricitet – strøm – ofte synderen, når vi oplever noget i vores elektriske apparater, som ikke kan forklares. Det kan være skjulte elektriske sensorer, som får døre til at åbne og lukke, eller en elektrisk overgang i et tv, som på magisk vis får tv’et til at blinke.

Sidste år var der ekstraordinært mange lyn over Danmark. Lyn er elektriske ladninger imellem himmel og jord, og kan bedst beskrives som store gnister i atmosfæren.

Energiindhold på 1 kWh

Energiindholdet i et enkelt lyn afhænger af lynstrømmen og den tid, lynet varer.

Langt de fleste lyn er mellem 10 og 20 kA, der er en betegnelse for energieffekt. Varigheden på et lyn er typisk op til 100 mikrosekunder, men det kan variere en del.

Den elektriske ladning, der aflades fra sky til jord, svarer til et energiindhold for de fleste lyn på cirka 1 kWh. Det svarer til at have et elektrisk varmepanel på 1 kW tændt i en time.

>> Læs også mere om 1 kWh  

Strøm og spøgelser

Lyn er i virkeligheden lidt det samme som det, der sker på en transformerstation, som sikrer strøm.  Det eneste spøgelser og elektricitet har til fælles er, at de er usynlige for det blotte øje… 

Andre som dig har også læst

Hus i mørke. Få billigere strøm. Men hvornår er el billigst? Den billigste el er om natten.
Er det billigere at bruge strøm om natten?
Se, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt.
Lynnedslag | EWII
Træk stikket når det lyner
Det skal du gøre, når det lyner?
Til top