Gul badeand svømmer i vand. Hvad koster varmt vand ift. koldt vand? Hvad koster et brusebad - er det dyrere end karbad?

Er varmt vand dyrere end koldt vand?

Er det bare en myte, at varmt vand er dyrere end koldt vand? Vi dykker ned i det her - og undersøger, hvad det koster at tage bad. Både i brusebad og karbad.

Måske har du hørt, at du skal spare på det varme vand, da det er meget dyrere? Men føler du dig overbevist, eller er du i tvivl om, det bare er en myte? Vi har sat os for at undersøge en række myter for at finde ud af, om der er hold i dem eller ej.

Hvor meget vand bruger man på et bad og hvad koster koldt vand?

Det er ikke nogen hemmelighed. Vi elsker at tage lange og varme brusebade. Det er en fantastisk måde at starte dagen på, når du stille og roligt vågner op under bruserens varme vand. Eller en glimrende måde at slutte dagen af på og sikre dig en bedre søvn. Samtidig er det også en af de største syndere, når det kommer til vores vandforbrug.


Så lad os lave en beregning med udgangspunkt i et brusebad. Ifølge Brunata bruger et gennemsnitligt brusebad 12 liter vand i minuttet.

Og i følge YouGov, der har foretaget en undersøgelse for Bolius, bruger danskerne i gennemsnit 6,5 minutter i badet. Det er lig med 78 liter vand pr. bad. Og hvis du bader hver dag, løber det op i 28.470 liter vand på et år (svarende til 28,47 m3).


Det er temmelig meget vand, men hvad koster det så?

Den gennemsnitlige pris for vand i Danmark i 2019 er 71,31 kr. for 1000 liter vand, gældende for en gennemsnitsfamilie, ifølge brancheforeningen for vand DANVA. Så hvis du badede i koldt vand, ville dit daglige bad koste dig 2.031 kr. pr. år.

Dreng får vand i hovedet med bruser

Men hvad koster varmt vand så?

Nu er der jo sjældent noget, der er helt ligetil, og det er beregningen af varmt vand heller ikke. Den afhænger nemlig af flere forskellige faktorer:

  • Først og fremmest hvor du får varmen fra (varmekilden): Der er forskel på prisen alt efter om du har fjernvarme, jordvarme, solceller, varmepumpe, oliefyr osv.
  • Det afhænger også af, hvor varmt vandet du bader i er og temperaturen på det kolde vand frem til opvarmningsenheden. Koldt vand er cirka 10 grader varmt.

Nu vi snakker om badevand og temperaturer, så er det faktisk nogle gange en god ide, at lade vandet løbe lidt. Selvom det koster på pengepungen. Blandt andet når du kommer hjem fra ferie. Eller hvis vandet har 'stået stille' i brusere i længere tid. Så kan der nemlig samle sig nogle grimme legionellabakterier. Og det vil du gerne undgå.

Fødder i karbad

Du får lige et eksempel...

Lad os lave beregningen med udgangspunkt i en person der har et fjernvarmeanlæg. Personen bader i 40 grader varmt vand. Her koster det cirka 21 kr. at varme 1.000 liter koldt vand op.

Men hvad svarer det så til?

Hvis personen på et år bruger 28.470 liter vand på at bade, vil det koste 587 kr. at varme vandet op. Dertil kommer prisen på vand. Personen vil altså samlet set have brugt 2.617 kr. på sine årlige bade.

Jeg er i tvivl om koldt eller varmt vand er mest energikrævende?

Ungt talent

Talent Akademiet Syd

Hvad koster et brusebad for mig?

Hvis du tænker ”Mine bade varer da længere end 6,5 minut” eller ”Jeg kan godt lide lidt varmere temperaturer”, så er regnestykket selvfølgelig anderledes.

Vi har sat et par eksempler op herunder, hvor du kan se prisen på opvarmet vand*:

Længden på dit bad

Pris med koldt

vand /kr. pr. år

Temperatur på vandet Pris med opvarmet vand /kr. pr. år
5 minutter 1.562 40 grader 2.013
10 minutter 3.123 40 grader 4.027
15 minutter 4.685 38 grader 5.950
15 minutter 4.685 45 grader 6.266
30 minutter 9.370 40 grader 12.080

* 0,0011627907 x antal liter du bruger pr. bad (12 x minutter) x graders opvarmning (fx 40 grader minus koldt vands temperatur på 10 = 30) = kwh. Kwh x 0,59125 (fjernvarme) = prisen for opvarmning af 1 bad. Hertil lægges prisen for samme antal liter koldt vand.

Hold altid øje med de relle fjernvarmepriser hos dit fjernvarmeselskab. Herover er udelukkende anvendt eksempler.

Gul badeand svømmer i vand. Hvad koster varmt vand ift. koldt vand? Hvad koster et brusebad - er det dyrere end karbad?

Er der penge at spare?

Det er der nok, hvis du beslutter dig for at ændre dine badevaner! Måske du kan korte længden af dit bad af ved at springe hårvasken over hver anden dag eller slukke for vandet i bruseren, når du sæber dig ind og vasker hår.

Måske kan du skrue lidt ned for temperaturen på vandet eller afslutte dine bade med koldt vand – det siges at have flere positive sideeffekter, som et blødere og mere glat hår og en øget tolerance over for stress.
Se flere råd til, hvordan du kan spare på vandet.

Hvad så med karbadet?

”Der må vandforbruget være stort”, tænker du nok. Men faktisk er vandforbruget i et almindeligt badekar på cirka 75 liter, hvilket stort set svarer til et brusebad på 6,5 minut. Så elsker du bare at slappe af og lade op i det varme vand, kan du med god samvittighed dykke ned i karbadet.

Kvinde vasker hår i badet

Hvad kan en sparebruser gøre for mit vandforbrug?

At spare vand og dermed penge uden at mærke, at der kommer mindre vand ud af bruseren, det lyder da som en god idé, ikke? Du skal selvfølgelig investere lidt penge i en sparebruser, men de penge er godt givet ud. Du kan nemlig forvente at halvere dit vandforbrug fra dine brusebade. Hvis din nuværende bruser bruger fx 14 liter vand i minuttet, kommer du altså ned på 7 liter vand i minuttet. En traditionel bruser bruger typisk mellem 10 og 20 liter vand i minuttet.

Var myten om, at varmt vand er dyrere end koldt vand, korrekt?

Det er helt korrekt. Varmt vand er dyrere end koldt vand, da du betaler en energipris for at opvarme dit vand. Hvor meget dyrere det er, kan du dog selv påvirke, hvis du ændrer lidt på dine vaner.

 

Er du også interesseret i at vide om vaskemaskinen ECO-program er dyrere end de almindelige vaskeprogrammer, så bliv klogere her.

Hus om natten med lys i vinduerne - Hvornår er strøm billigst? Kan man få billig strøm om natten? Se hvordan du får billigere el.

Dit hjem

Er strøm billigere og grønnere om natten?

I princippet ja, men kun i princippet. Du skal selv sikre dig et par ting, før du kan nyde godt af grøn og billig strøm.

Dit hjem

Myte: Skal man kun bruge det lille toiletskyl efter et toiletbesøg?

Er det en myte, at du kun skal bruge det lille toiletskyl - eller hvornår giver det mening at spare på trykket? Gå på jagt og find svaret.

Dit hjem

Myte: Er ECO programmer på din vaskemaskine virkelig så ECO?

Er det sandt eller falsk, at ECO programmerne på vaskemaskine og opvasker virkelig er ECO - eller bruger de bare en masse strøm og vand? Undersøg myten her.